Најновије

"Економист": Руска војска све ближе Покровску, украјинске снаге надјачане и исцрпљене

Уместо да нападом на Курску област ослабе руски притисак на Покровски правац, чему се Кијев надао, десило се сасвим супротно - напредовање руских снага се само убрзало.

Оружане снаге Руске Федерације готово свакодневно напредују у правцу Покровска, кључног логистичког чворишта у Доњецкој Народној Републици, а према писању "Економиста", Кијев се надао да ће његов изненадни напад на Курску област "ублажити притисак" на овај град.

Међутим, како се наводи, десило се супротно, па се напредовање руске војске додатно убрзало и она се сада налази на око 10 км удаљености од Покровска.

У интервјуу за амерички лист команданти у саставу украјинске војске навели су неколико разлога који су допринели руском напредовању. 

Тако једни поручују да немају довољно артиљеријских граната, те да "непријатељ" испаљује до десет пута више од њих, а познато је да се Украјина већ дуже време суочава са овим проблемом, упркос додатним испорукама наоружања и муниције са Запада.

Други криве "руске тактике" - мање јурише пешадијских јединица, "једреће" авио-бомбе и нове врсте система за електронско ратовање.

Ипак, делује да су исцрпљеност и проблеми са људством главни узроци колапса, пише "Економист".

"Људи нису направљени од челика", рекао је пуковник Павло Федосенко и додао да се "украјинске трупе бројчано надјачане са 4:1, не одмарају". Према његовим речима, део војника остаје на фронту 30 до 40 дана за редом, "збијени у рупама, неколико центиметара од смрти".

Истовремено, други интервјуисани борац из састава 59. моторизоване бригаде, распоређене југоисточно од Покровска, са позивним знаком "Даблин", каже да познаје војнике који су на положају "више од два месеца".

"Двојица су имала мождани удар. Проблеми Украјине су појачани идиотским наређењима", додао је он.

Како наводи "Даблин", изненадни напад на Курску област РФ изазвао је помешана осећања и у почетку је подигао морал, што није дуго потрајало.

Нада да ће Русија можда одговорити размештањем трупа са Покровском правца, замењена је чињеницом да се то неће десити. Напротив, украјинске безбедносне службе потврдиле су информације да је Русија, иако је преместила трупе са других делова фронта на истоку, ојачала јединице око Покровска.

Украјина је у међувремену распоредила специјалне јединице у Курској области, док положаје на Покровском правцу попуњава неискусним јединицама, пише "Економист".

"Руси су открили како стоје ствари и нису загризли мамац", закључио је "Даблин".

ОПЕРАЦИЈА КУРСК НИЈЕ УСПЕЛА: Кијев одлучио да преда Путину Донбас?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА