Најновије

Кфор одлучује када је право време за отварање моста, имају право да ухапсе Куртија

Бивши судија уставног суда тзв. Косова појашњава да "Косово" још увек нема "пун суверенитет".

Бивши судија "Уставног суда" Кадри Криезиу указао је да "Косово" има правни основ да отвори мост на Ибру, али да је коначна одлука на Кфору који је задужен за безбедносна питања.

Криезиу истиче да Кфор има право чак и да ухапси премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, уколико процени да он доприноси дестабилизацији ситуације, преноси "Газета експрес".

Криезиу наводи да Кфор оцењује када је право време за отварање моста.

"Било је назнака неких несагледивих последица ако се мост отвори. Кфор је овде због мира. У односу на грађане Србије, ми имамо демократску дужност да их интегришемо. Неколико пута сам поменуо да то не треба радити кроз полицијску и војну интеграцију, већ демократски кроз демократију, односно изборе. Постоји и правни основ за отварање моста, то је договор из 2015. године и то је одлука две скупштине. Кфор зна боље, а има и обавезу. И морамо да му верујемо", рекао је Криезиу.

Појашњава да "Косово" још увек нема "пун суверенитет".

Према његовим речима, под одређеним околностима и Курти може бити ухапшен или притворен од стране Кфора ако је умешан у дестабилизацију "Косова".

"Немамо потпуни суверенитет. Разлог је тај што најважнији сегмент једне државе надгледају стране војне снаге, односно Кфор. Дакле, морамо то имати на уму, ми немамо пун суверенитет. Суверенитет и територијални интегритет носи Кфор. У датом тренутку могу да наређују и премијеру, па чак и да га ухапсе. Они су у праву. Ако дође до тоталне дестабилизације ситуације у коју су уложили и у војни и у финансијски аспект имају права на то", указао је Криезиу.

Криезиу је закључио да координација са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом није "сервилност, већ дужност".

КРЕНУЛА РУСКА ОФАНЗИВА! На већини упоришта непријатељ на бруталним ударцима

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА