Најновије

ПРОМЕНЕ У АМЕРИЦИ: Нови ветрови...

Читав низ анкета спроведених у јулу о "горућим" питањима у САД показао је да се ставови Американаца мењају. Можда чак и набоље.

Испитивање групе "Одбрамбени приоритети" о спољнополитичким ставовима, показало је да већина испитаника не подржава слање војске у одбрану Тајвана или Украјине.

Анкета Чикашког савета за глобалне послове показала је да 56 одсто Американаца сматра да САД не би требало да бирају страну у рату у Гази, а новије истраживање Савета указује и да тек сваки четврти сматра да би САД требало да пошаљу војску да брани Израел.

Апетит Американаца ка "интервенцијама" у иностранству се такође смањио. Истраживање ЈуГова показало је да 79 одсто њих подржава интервенцију тек ако САД буду директно угрожене. Мање од половине је вољно да шаље војску у помоћ савезницима. Исто истраживање показало је и да већина Американаца сматра да је само Други светски рат био оправдан.

Упркос свему, званични Вашингтон наставља да распирује пожаре широм света, било да је реч о спором проналажењу дипломатских решења за Украјину и Газу, било да подстиче сукоб са Кином или баца огромне количине новца, непотребно, на Пентагон и индустрију оружја.

"Постоји раскорак између званичне америчке спољне политике и преферираних политика америчког народа", рекао је за "Риспонсибл стејткрафт" Такер Кас, портпарол "Одбрамбених приоритета".

Политика Вашингтона је интервенционистичка, али амерички народ, барем на основу одговора које смо добили, подржава разумнију, проницљивију политику која би искрено била мудрија од садашње политике, додао је он.

Анкета "Одбрамбених приоритета" такође је показала да свега 20 одсто Американаца подржава слање подршке Украјини. Свега 30 одсто испитаника подржава војну одбрану Тајвана од Кине, док је 37 против. Уз то, већи број испитаних Американаца, 44 одсто сматра да је избегавање рата са Кином важније од аутономије Тајвана.

Подршка Израелу такође пада. Са више од 50 одсто 2015. на испод 41 одсто 2024. године.

Све мање испитаника подржава америчке базе у Немачкој, Турској, Пољској, Балтику, Јапану, Јужној Кореји и Аустралији.

Анкете су показале да су Американци способни да чују и алтернативна мишљења и виде "кроз" званичне проратне наративе о Тајвану, Гази и Украјини.

"Председници и други интервенционисти често добијају краткорочну јавну подршку војном авантуризму морализовањем и застрашивањем", рекао је за РС Даг Бендоу, виши сарадник на Институту Кејто. "Међутим, када ефекти ових тактика почну да попуштају – а Американци почну да се враћају кући у врећама за лешеве – ентузијазам јавности обично нестаје. Отуда народно гађење према ратовима у Авганистану, Ираку и другде..."

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА