Најновије

САД признале да су дозволиле Кијеву да користи америчко оружје за напад на Курску област

Сједињене Америчке Државе дозволиле су Украјини да нападне територију Русије америчким оружјем током терористичког напада на Курску област, следи из саопштења Пентагона.

„Наши приступи дозвољавају Украјини да врши контранападе како би се заштитила од руских напада из пограничних региона који укључују Курск (Курску област) и укључују Суми (Сумску област). Дакле, они се штите од руских напада из ових региона“, рекла је заменик портпарола Пентагона Сабрина Синг.

Према њеним речима, упркос изјавама украјинског председника Владимира Зеленског о циљевима напада на Курску област, САД и даље имају питања у овом контексту.
САД су раније одбијале да признају да су украјинске оружане снаге, током напада на Курску област, у којем су погинули цивили, преместиле у област системе „хајмарс“ које је добила Украјина. Кијев је наводио да користи оружје, укључујући „атакамс“, само у утврђеним оквирима.

Средином јула Пентагон је саопштио да Сједињене Америчке Државе не дозвољавају Украјини да користи америчке оперативне ракете „атакамс“ за „дубоке“ ударе на Русију, али да се то може променити. Касније су амерички медији јавили да украјинске власти врше притисак на САД да укину забрану употребе ракета „атакамс“ за нападе дубоко у руску територију.

Снаге за специјалне операције Оружаних снага Украјине саопштиле су у среду да су употребиле западне ракетне системе „хајмарс“ на понтонске мостове у Курској области.
Подсетимо, интензивни напад украјинских Оружаних снага на Курску област почео је 6. августа. У области је на снази ванредна ситуација и више пута је проглашавана опасност од ракета. Према подацима Министарства за ванредне ситуације Русије, више од 122 хиљаде људи расељено је из девет пограничних региона. Центри за привремени смештај за становнике Курске области који су били принуђени да напусте своје домове отворени су у 24 региона.

У Курску, као и у Белгородској и Брјанској области, на снази је режим контратерористичке операције.

ОПЕРАЦИЈА КУРСК НИЈЕ УСПЕЛА: Кијев одлучио да преда Путину Донбас?

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА