Најновије

ТАЧИ У БУЛИ: Главни адвокат прети да ће да га напусти, моли за помоћ Приштину

Тек што је нашао новог главног адвоката, Тачи би могао да остане и без њега. Због тога тражи новац из Приштине.

Некадашњи лидер ОВК Хашим Тачи против којег се води поступак у Хагу због раних злочина на Косову и Метохији могао би да остане без адвоката.

Фондација "Подршка правној одбрани Хашима Тачија" упутила је званичан захтев за повећање средстава за потребе одбране лидера ОВК приштинским функционерима - председнику скупштине Глауку Коњуфци, премијеру Аљбини Куртију и министарки правде Аљбуљени Хаџију.

У званичном захтеву који је објавио председник одбора ове Фондације Исмаил Сиља, наводи се да је због недостатка финансијских средстава отишао не само један од главних адвоката, већ и да је тренутно ангажовани главни адвокат упозорио да би могао да оде крајем овог месеца.

У документу који је поднет 12. августа наглашава се да додела тражених финансијских средстава "само служи правди", због чега траже да њихов захтев одобри и то по хитном поступку.

"Као Фондација која није у могућности да пружи финансијску подршку Тачијевом тиму одбране, сматрамо хитну и неопходну додатну финансијску подршку, како би се обезбедио наставак ефикасне заштите бившег председника у судских поступцима против њега", наводи се у захтеву.

Оптужница у 10 тачака терети Тачија (55), Весељија (56), Сељимија (52) и Краснићија (73) за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Наведене злочине, припадници ОВК под командом оптужених починили су, по оптужници, у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на КиМ и у Албанији над приближно 407 притвореника, од којих је најмање 102 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

У оптужници је идентификовано 75 жртава – 51 српска, 23 албанске и једна ромска.

Сви оптужени изјавили су да нису криви. Они су у притвору у Хагу од хапшења на тзв. Косову у новембру 2020.

ОПЕРАЦИЈА КУРСК НИЈЕ УСПЕЛА: Кијев одлучио да преда Путину Донбас?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА