Најновије

Да ли ће Европска унија наградити Куртија за отварање моста у Косовској Митровици

Уколико би ЕУ укинула мере против привремених приштинских институција, била би то награда Куртију на кризу коју је изазвао намером да отвори мост преко Ибра у Косовској Митровици, каже за Спутњик политички аналитичар Стевица Деђански.

Мере које су уведене Аљбину Куртију никад нису реално заживеле нити су произвеле неки ефекат, а онда су после неколико месеци почели да их укидају, подсећа Деђански.
Курти све ради са дозволом Запада

А све то нам казује да то што Курти ради, укључујући погром Срба и хапшења без оптужнице, не ради сам што значи да му је то дозвољено, додаје Деђански.
„Сада се само показује да то није његова идеја него да је он само спроводи. Циљ је да што више заплаши Србе и он за то добија награду. То је заиста срамно и шта ту више можемо да коментаришемо? То се редовно понавља и увек је исто. Кад нешто уради увек чујемо помирљиве изјаве како би требало да се обе стране дозову памети, а то се своди на то да Србија никад није правила проблем и не знамо што бисмо се ми дозвали памети, а Курти после свега буде награђен. Тако да ће бити тога и у наредном периоду.“

На питање да ли ће Курти отворити мост до краја августа како је најавио или ће отварање одложити због притисака ЕУ и САД, Деђански одговара да на основу свега што се дешавало у протеклом периоду знамо да Курти што науми то и уради, и да за то има и дозволу.

„Према томе склон сам да верујем да ће он то урадити зато што изјаве које долазе са стране Америке и Запада углавном нису искрене. Оне добро звуче али њихов ефекат до сада није показао ништа. Ипак, надам се да ће због озбиљности ситуације извршити притисак и наредити му да то не уради, јер ако му баш нареде, он то неће урадити. Само што су га до сада награђивали за све што уради и бојим се да он и сада то неће урадити. Према томе, Курти малтене има зелено светло да уради све што је наумио, а то је огроман безбедносни ризик.“

Идеја Куртија и Запада – натерати Србе да сами оду

Деђански додаје да одмах по силаску са моста на северу Косовске Митровице почиње пешачка зона и да би се по отварању моста могло очекивати да би неки „правоверни“ Албанац могао да улети аутомобилом у масу и угрози људе.

„То ће изазвати нови страх и нестабилност код Срба и довешће до тога да се још један део Срба одсели. То је цела идеја и они на један фин начин то и раде. Кад кажем на фин начин, мислим у односу на оно што су некад радили, а то је да грубом силом, пуцањем на Србе. Али кад су били суочени са оштрим ставом Србије по том питању, да све можемо да трпимо али да нећемо дозволити нови 'Бљесак', променили су тактику. Сада је тактика да се Србима толико загорча живот, да им се онемогући нормалан живот преко таблица, поште, хапшења и отварања моста да би сами отишли. То је очигледно њихова тактика и за сада ми немамо адекватан одговор на то.“

ЕУ: Курти између награде и казне

Европска унија саопштила је да Савет ЕУ наставља расправу о извештају високог представника Ђозепа Бореља о укидању мера против тзв. Косова, наметнутих пре више од годину дана.

Што се тиче могућности заоштравања ових мера после недавних акција Владе тзв. Косова на северу, портпарол ЕУ Петер Стано није дао конкретан одговор. Стано је рекао да и даље траже од надлежних да се тзв. Косово уздржи од једностраних и некоординисаних корака који би могли додатно повећати тензије, док чекају да реши отворена питања у дијалогу уз посредовање ЕУ.

Мере против тзв. Косова уведене су након тензија на северу Косова и Метохије у време када су „албански градоначелници“ у четири општине смештени у канцеларије уз подршку тзв. косовске полиције.

Нови "модни детаљ" украјинских војника: После нацистичких симбола и Кју-клукс клан (ФОТО)

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА