Најновије

ЛУКАШЕНКО: Европи је потребан нов договор како би живела у миру, тамо више нема јаких лидера

Европи су потребни јаки лидери који не би само служили туђим интересима, већ који би узимали у обзир интересе својих народа, оценио је председник Белорусије.

Европи је потребан нови споразум да би живела у миру, рекао је белоруски председник Александар Лукашенко на састанку са апостолским нунцијем Антом Јозићем.

"Лако ми је да разговарам са вама као представником верске конфесије, једне од главних у Белорусији, јер се наши ставови – руководства Белорусије и Ватикана – практично поклапају, посебно у питању безбедности. Безбедности у Европи", рекао је Лукашенко.

Апсолутно поклапање ставова доказује, напоменуо је белоруски лидер, и сукоб у Украјини, где је позиција Минска и Ватикана истоветна.

"Апсолутно се слажем са Вама и о томе већ дуго причамо: да би Европа живела мирно и живела како живимо — ма колико да кукамо, добро живимо – потребан нам је нови мировни договор, потребан је нови свет, ако је могуће да тако кажем, у Европи", рекао је Лукашенко.

Ипак, он је истакао да сматра да се Римокатоличка црква не труди довољно како би се то постигло.

"Такође је неопходно да европске земље имају јаке лидере који би полазили од тога да морају да гледају интересе својих народа. Не само да се потчињавају и служе туђим интересима. Морамо да видимо интересе наших народа. Нажалост, нека се чак и увреде, ја такве (лидере) не видим", оценио је Лукашенко.

Како јављају РИА Новости, Лукашенко је у разговору са Јозићем похвалио и сарадњу са папом Франциском.

"Са великом топлином се сећам свог састанка са папом. Имао сам среће – сви поглавари Католичке цркве са којима сам се сусрео такође су били веома озбиљни и пристојни људи", поручио је Лукашенко.

Такође, искористио је прилику да захвали Јозићу на помоћи коју је он указао како би дошло до ослобађања 30 Белоруса након почетка СВО.

"Ми то веома ценимо. Памтићемо то", напоменуо је председник Белорусије.

СРПСКА ДЕЦА НАПАДНУТА У МОСТАРУ: Исписани кукасти крстови и усташки симболи (ФОТО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА