Најновије

О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ МОДИ И ЗЕЛЕНСКИ? Објављено заједничко саопштење

Модијева посета Кијеву долази скоро шест недеља након његове посете Русији где је одржао састанак са руским председником Владимиром Путином.

Премијер Индије Нарендра Моди у посети Кијеву на састанку са Владимиром Зеленским изјавио је да није "ни неутрална ни равнодушни посматрач" сукоба Русије и Украјине, већ је увек била на страни мира.

У заједничком саопштењу након састанка, Моди је поновио свој принципијелни став и фокус на мирно решавање проблема кроз дијалог и дипломатију.

Индијски министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар изјавио је да су Зеленски и Моди имали детаљну и отворену дискусију, а Њу Делхи је обећао да је спреман да пружи проактиван допринос напорима за мир.

У заједничком саопштењу се наводи да је Индија присуствовала и самиту у Швајцарској који је представљен као мировни, иако у њему није учествовала Русија. Међутим, Индија је одбила да потпише заједничко саопштење након самита.

Џаишанкар је додао да је Моди данас позвао на практичан ангажман између свих заинтересованих страна, како би се разрадила "иновативна решења" која би могла да доведу до мира.

"Председник Зеленски зна да мислимо добро за Украјину, желимо да се овај сукоб оконча. Ако постоји било шта што можемо да урадимо на било који начин, спремни смо да учинимо све што можемо. Верујемо да се овај сукоб мора окончати", рекао је он.

Модијева посета Кијеву долази скоро шест недеља након његове посете Русији где је одржао састанак са руским председником Владимиром Путином.

Њу Делхи је одржао чврсте везе са Русијом упркос томе што Запад испитује односе. Билатерална трговина је прошле године прешла 60 милијарди долара, у великој мери подржана индијским увозом руског угља и нафте с попустом.

Модијева посета Москви била је под будном пажњом Вашингтона и осталог дела Запада.

Званичници Бајденове администрације били су непријатни због тога што се посета поклопила са кључним самитом НАТО-а на којем је учествовао Зеленски.

Зеленски је назвао Модијев састанак са Путином "великим разочарањем" и ударом на мировне напоре, што је навело Њу Делхи да позове украјинског изасланика због те примедбе.

Нови "модни детаљ" украјинских војника: После нацистичких симбола и Кју-клукс клан (ФОТО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА