Најновије

Патријарх српски Порфирије снажно подржао канонску цркву у Украјини

Патријарх српски Порфирије упутио је писмо снажне и и безрезервне подршке митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију поводом усвајања Закона о заштити уставног поретка у сфери деловања верских организација од стране Врховне раде у Кијеву.

Порфирије у писму наглашава да је у Српској православној цркви са дубоким огорчењем примљена вест да је парламент у Кијеву усвојио закон којим се предвиђа забрана рада аутономне Украјинске православне цркве, саопштила је Српска православна црква.

Подсећајући да је током Другог светског рата Српска православна црква била забрањивана и прогањана, Порфирије је нагласио да је рад и мисију наше цркве онда спречавао један нескривено тоталитарни, злочиначки режим марионетске фашистичке творевине, док, да „трагедија буде већа, данас сестринску цркву у Украјини прогони декларативно демократска власт коју чине њени сународници, што ситуацију чини тешком и неупоредиво апсурднијом“.

„Са зебњом у срцу, драги у Христу брате, осећамо да се на примеру Украјинске Православне Цркве уводи нови тоталитаризам у коме не важи ни она максима Светог равноапостолног цара Константина која је једно од основних општеприхваћених друштвених начела којим живимо, а која гласи: Свако нека верује како му срце хоће“, истакао је Порфирије.

Према његовим речима, јасно је да деградација Украјинске православне цркве на забрањену организацију додатно озакоњује већ перманентни прогон, хапшење и шиканирање њене свештене јерархије и верног народа, омогућује даље отимање њене имовине или, тачније речено, понавља голготски сценарио и распиње је на нови крст страдања, а украјинско друштво у целини враћа у време римских прогона Цркве Христове.

„Наше молитве, наше наде, наше мисли, али и наше искрене жеље да се надлежни одврате од свог безумља к познању правде и истине, као и да мир, братска љубав и слога поново завладају у Вашој отаџбини, непрестано се узносе пред лице Господње из сваког срца, увек Вам оданог, српског народа, у чију безрезервну подршку и помоћ никад немојте да сумњате“, додао је српски патријарх у писму митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију.

Украјински парламент усвојио је у уторак закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква. Како је појаснио посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет месеци да „прекине везе са Руском православном црквом“. Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања. Пре тога, предлог закона је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација.

„Нико не сумња у то да ће они Украјинци који су напали Курск бити ликвидирани – не потиснути, него ликвидирани"

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА