Најновије

Продали комад историје, нису знали шта имају

Чувена нацистичка направа, Лоренцова машина, за шифровање порука, која је направила историјску прекретницу у модерним информатичким технологијама, пронађена је на сајту за продају старина по цени мањој од 10 фунти.

Волонтер из Народног музеја рачунарства Велике Британије Џон Валтер приметио је занимљив оглас на „И-беју”. Када је погледао оглас пажљивије угледао је фотографију уређаја који је означен као телеграфска машина и препознао историјску, војну Лоренцову машину, пренели су светски медији.

Према писању „Индепендента”, Џон Валтер, инжењер волонтер, ушао је у траг овој направи и лично је пронашао у продавници у Есексу. Власник му је показао ретку тастатуру и место у башти поред шупе где је машина била закопана у свом оригиналном коферу.

„Молим вас, колико сте рекли да кошта машина”, питао је волонтер а власник му је и лично потврдио цену од 9,5 фунти.

„Изволите десет фунти и задржите кусур”, рекао је Валтер приликом куповине историјског предмета.

Након чишћења, машина је пребачена у Британски центар за дешифровање у Другом светском рату, где су потврдили аутентичност на основу детаља попут кукастог крста и посебних тастера са ес-ес ознакама, објавио је Би-Би-Си.

Народни музеј рачунарства Велике Британије сада охрабрује становнике те области да претраже шупе и таване како би нашли делове Лоренцове машине који недостају да би се погон вратио у функцију дешифровања, користећи комплетан сет врхунске технологије из 1941 године, пренео је Танјуг.

„Да бисмо то урадили, морамо да заменимо компоненте које недостају, посебно погонски мотор”, рекао је Валтер.

Лоренцова машина је сложенија направа од познате „енигме”. Њене шифре је могао да разбије само Бил Тут – британски , касније канадски дешифрант и математичар .

Током Другог светског рата Тут је пројектовао Лоренцову машину, чиме је направио преокрет у шифровању. Лоренцову направу је користила врховна команда Вермахта.

Процењује се да је у Другом светком рату коришћено око 200 Лоренцових машина, али, како је познато, само четири нису уништене.

„Нико не сумња у то да ће они Украјинци који су напали Курск бити ликвидирани – не потиснути, него ликвидирани"

Извор: Политика
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА