Најновије

Захтев из Републике Српске на хитну реакцију због напада на српску децу у Мостару

"Тражим да се починиоци овог гнусног чина са фашистичким предзнаком најоштрије казне и да се на тај начин истакне нулта толеранција према свакој врсти насиља усмереној ка повратницима у Херцеговачко-неретванском кантону", поручио је премијер Републике Српске након напада на српску децу у Мостару.

Након напада на српску децу у повратничком селу у близини Мостара, државни функционери из Републике Српске оглашавају се и захтевају да починиоци буду пронађени и најоштрије кажњени.

"Ужаснута сам гнусним нападом на српску децу у мостарском повратничком насељу Баћевићи", рекла је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, додајући:

"Најоштрије осуђујем овај безумни чин и захтевам од надлежних да хитно процесуирају и адекватно санкционишу починиоце. Не знам да ли је шокантније то што је некоме пало на памет да било где, а поготово на дјечијем игралишту, постави усташке и нацистичке симболе или то што тамошње власти тако нешто толеришу. Такав сраман амбијент, који изазива оправдан страх и зебњу код српских повратника, очигледно је резултирао и синоћним вандалским нападом".

Она је навела да су надлежни органи дужни да свима, па и повратничкој популацији, обезбеде мир и сигурност и зато је, како каже, крајње време да се озбиљно позабаве оваквим девијацијама.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да се насиље мора искоренити из нашег друштва, а посебно насиље чији је корен у међунационалној нетрпељивости.

"Најоштрије осуђујем вандалски напад на децу српске националности у повратничком селу Баћевићи код Мостара, као и истицање фашистичких симбола на спортском игралишту у овом насељу од стране непознатих починилаца. Очекујем од надлежних органа да што пре идентификују починиоце и да их адекватно санкционишу. Од Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона тражим да Србима повратницима у Мостар омогуће и гарантују безбедност и миран живот у њиховим домовима", поручио је премијер Српске.

И делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета оштро је осудио напад на српску децу и позвао надлежне да хитном реакцијом пронађу екстремисте и казне их.

Броћета каже да је БиХ земља апсурда, јер ако се један дан дође до неког компромиса као што је увођење српског језика у школе у Гламочу, други дан се одмах десе напади на националној основи у Мостару.

"Онај ко покушава да застраши децу док се играју и ко им жели рећи да Мостар не припада њима прво би требало да се посаветује са психологом и психијатром не би ли схватио да показивање екстремизма над децом није ништа него болест, односно највећи кукавичлук", истиче Броћета за Срну.

Замјеник председника Градског већа Мостара Велибор Миливојевић позвао је МУП Херцеговачко-неретванског кантона да открије починиоце који су извршили напад на српску децу у насељу Баћевићи и лепили фашистичке симболе по овом повратничком месту, истичући да је у последње две године био низ напада, а ниједан починилац није откривен.

"После оваквих дешавања никоме у Мостару не може бити пријатно и не може бити поносан на овај град, а посебно не припадници српског народа. Срамотно је да и данас морамо да причамо о овим темама. Ово је одраз политичког стања и, што је још горе, одгоја омладине. Мислим да је друштво заказало. Страшно је да млади људи у својим главама носе и пропагирају идеологију која је у прошлости нанела толико зла и бола, а за то су одговорни њихови родитељи, али и друштво у целини", рекао је Миливојевић за Срну.

Он је навео да се након оваквог напада Срби у Мостару осећају узнемирено и да су уплашени.

"Ипак, ми свој живот овде настављамо даље. Знамо да смо на добром путу. Надамо се да ће и надлежне институције поступити у складу са законом и пронаћи и казнити починиоце", рекао је Миливојевић.

Он је подсетио да су увредљиви натписи, те опасне и тешке поруке, исписивани и на зиду православног гробља у Виховићима у Мостару, а починиоци никада нису пронађени, да је нападнут и оштећен Саборни храм у Мостару, али ни то кривично дело није добило епилог.

Осми напад на Србе повратнике 2024. у Мостару

Председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић позвао је надлежне институције да што прије ураде свој део посла и процесуирају нападаче на српску децу.

"Само још једном могу позвати надлежне, с обзиром на то да су се повратници у Баћевићима више пута утврдили ко су лица која су протеклих дана узнемиравала Србе. Имају људи бројеве таблица и врло су олакшали рад МУП-у да приведе та лица и поднесе кривичне пријаве - изјавио је Радановић Срни.

Он је истакао да је у конкретно случају реч о кривичним делима која су извршена из мржње и нетрпељивости, верске и националне мржње.

"У тим случајевима је једноставно поступати и подићи кривичне пријаве. Мислим да ни надлежном тужилаштву неће бити тешко да утврди ко су починиоци и да преда кривичне пријаве надлежном суду да потврди оптужнице, те да се суди овим људима који су то радили", навео је председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Радановић је подсетио да Одбор редовно евидентира све нападе на српске повратнике у ФБиХ, напомињући да је овај посљедњи осми који се ове године догодио у Мостару.

"Мостар се ове године издваја по броју напада на Србе и различите врсте провокација. Што се тиче напада синоћ, подсетио бих да су Баћевићи српско село код Мостара у којем су усташе направиле злочин и 1941. године. У прошлом рату су Баћевиће запалили и протерали сво становништво", рекао је Радановић.

Он је подсетио да је у Баћевићима 1991. године живело 492 Срба, те да су током протеклог рата сви протерани.

Он сматра да су лица која врше овакве нападе на српске повратнике унуци и синови усташа из 1940-тих година.

"Мостарци муслимани и Хрвати су били у усташама у Другом светском рату, ретко је ко био на страни антифашизма. Њихови данашњи потомци су и даље заљубљени у Анту Павелића и кукасти крст и они једноставно тако размишљају", додао је Радановић.

О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ МОДИ И ЗЕЛЕНСКИ? Објављено заједничко саопштење

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА