Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ЗБОГ ОВОГА ДОЛАЗИО ШЕФ ЦИА: КФОР учествује у војним вежбама у БиХ

Поред организовања вежби на територији Косова, мисија Кфора, односно њени припадници, учествоваће иу вежби коју води ЕУФОР у Босни и Херцеговини, пише КосСев.Инфо.
КФОР

КФОР

„Од 25. августа до 13. септембра 2024. године јединице из мисије Кфор предвођене НАТО-ом учествоваће у вежби снага Европске уније (ЕУФОР) у Босни и Херцеговини ’Брзи одговор 2024’“, навели су.

Кфор каже да је вежба „јавна демонстрација сарадње НАТО-а и ЕУ у подршци регионалној стабилности”.

Они су навели да ће се припадници Кфора прикључити вежби копненим транспортом.

Не прецизирајући тачну локацију, упозорили су мештане да „могу очекивати повећање саобраћаја на путевима, укључујући и дуж главних путева и на прелазима“.

Кфор подсећа на раније изјаве – да на Косову спроводе мандат на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН, како би допринели безбедном и безбедном окружењу за све људе који живе на Косову.

Подсећају и да је ова мисија НАТО-а трећа у ланцу реаговања после косовске полиције и Еулекса, са којима, тврде, блиско сарађују.

Недавна посета Западном Балкану, шефа ЦИА, Вилијама Бернса, остала је под велом тајне, јер обичајни протокол налаже тако, а било је доста шпекулација шта су разлози ове изненадне посете.

Тензије на простору Западног Балкана не јењавају, па тако увек постоји разлог за додатну бригу, али лични долазак шефа ЦИА подгрева “теорије завере”. Да ли је у припреми инцидент који би могао запалити овај простор остаје да се види веома брзо, а војне вежбе увек са собом носе дозу ризика. Повезивање јединица КФОР-а и ЕУФОР-а у једну руку делује логично, али можда је реч о финалној припреми за “ствар” која ће изискивати блиску координацију две мисије.

Прочитајте ОВДЕ о све већим ударима Украјинаца на руској територији 

Извор: Правда.рс / КосСев.Инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА