Најновије

Хути уништили танкер који је пловио ка Израелу (ВИДЕО)

Хути (Ансар Алах) у Јемену објавили су 23. августа видео снимак који документује напад на нафтни танкер Соунион под грчком заставом у Црвеном мору.

Пловило је нападнуто 21. августа јер су његови власници прекршили блокаду Хута према Израелу и наставили да испоручују робу у земљу.

Према подацима Поморске трговинске операције Уједињеног Краљевства, одреда Краљевске морнарице, Сунион је четири пута гађан током напада. Први људи на малим чамцима отворили су ватру из малокалибарског оружја неких 90 наутичких миља западно од јеменског лучког града ал-Ходејде, који држе Хути. Три пројектила су касније погодила брод, изазвала пожар и приморала посаду да се евакуише. Међутим, нема извештаја о жртвама.

На снимку које су објавили Хути види се како три велике ватрене лопте избијају из резервоара за нафту на броду, шаљући густ стуб тамног дима у ваздух.

Напуштени Сунион је, како се извештава, још увек у пламену и ризикује да ће потонути. Ако се то догоди, то ће бити треће пловило које су Хути потопили откако је група почела да покреће нападе као одговор на израелски рат на палестинску енклаву у Појасу Газе прошлог октобра.

Током последњих десет месеци, Хути су гађали десетине бродова повезаних са Израелом или у власништву Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства у Црвеном мору, Аденском заливу, Арапском мору, Индијском океану и Средоземном мору.

Поред тога, противваздушна одбрана групе оборила је најмање седам борбених дронова америчке производње изнад Јемена и оближњих вода.

Током истог периода, група је такође лансирала из Јемена више од 220 балистичких пројектила, крстарећих пројектила и дронова самоубица на Израел, углавном према лучком граду Еилату на Црвеном мору на југу, према израелској војсци.

САД и Велика Британија извеле су стотине напада на подручја под контролом Хута у Јемену од јануара. Израел је такође покренуо напад на луку Ал Ходејда прошлог месеца након смртоносног напада дроном Хути на град Тел Авив. Међутим, група је и даље неустрашива, што је очигледно иу њиховим недавним нападима.

Курск је гршка, Украјинци платити цену која ће бити катастрофална, Руси ће у потпуности ослободити Донбас

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА