Најновије

КУРТИЈЕВА ХОБОТНИЦА: Шиптарска дијаспора радикализује нападе на Србију!

Док привремене власти у Приштини, предвођене Албином Куртијем, настоје да преузму контролу над мостом преко Ибра у Косовској Митровици, не би ли изазвале сукоб и протерале Србе, отварају се и нови албански фронтови према нашем народу и институцијама Републике Србије. Недавно су путем мејла упућене претње српским амбасадама и конзулатима у Немачкој и Аустрији, аеродрому у Београду и Београдском центру за безбедносну политику. Иза ових претећих мејлова, како је саопштило Министарство унутрашњих послова Србије, стоји Албанац Денис Краснићи из Швајцарске, који је пореклом са КиМ. Претеће поруке стигле су и на адресу српске амбасаде у Берну. На основу ових примера, јасно је да се активно ради и на радикализацији албанске дијаспоре.
Курти

Курти

Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша упозорава да су претње амбасадама и конзулатима део специјалног рата који се дуже време води против наше земље, „има за циљ кључног човека државе” и да је мета председник Александар Вучић. „Било кроз нападе на дипломатска представништва, било изазивањем ексцесних ситуација по клубовима, где се налазе млади. Српска и албанска дијаспора су јаке и ослањају се једна на другу. Посећују иста места, односно одлазе у исте ресторане и клубове и слушају сличну музику”, наводи Бериша.

Након деловања Краснићија, али и на основу неких ранијих инцидентних ситуација, закључак да је Куртијева антисрпска и агресивна политика одавно превазишла границе тзв. Косова. Ово не би требало да чуди ако се узме у обзир да покрет „Самоопредељење” има своје огранке, фактички „пипке” у свету и у Европи. Седишта постоје у Шведској, Данској, Француској, Финској, Италији, Аустрији, Швајцарској, Норвешкој, Немачкој, Великој Британији, Белгији, Холандији, Луксембургу, САД и Аустралији. У протеклом периоду десило се доста акција усмерених против Срба, а све у режији Албанаца.

Тако су почетком прошле године на хотелу у Давосу, где је одржан Светски економски форум, а преко пута хотела где је одсео председник Србије, окачене заставе „велике Албаније” и тзв. Косова. Подсећамо и на случај који се десио у срцу Европе, односно у Бриселу, кад су двојица албанских младића отерала српску децу са трга. Пришли су им и махали албанском заставом, а један од њих им је показао симбол двоглавог орла уз, како се чуло на снимцима, повике на албанском језику. У мају ове године млади фудбалери два београдска клуба, дечаци узраста 12 година, преживелу су тортуру на међународном такмичењу „Трофеј Будва” у Црној Гори. У хотелу у којем су одсели напали су их Албанци из клуба Донбоско АФЦ. Старији албански тинејџери упадали су им током ноћи у собе, убацивали петарде, претили им, упућивали увреде на националној основи и показивали симбол двоглавог орла. Бериша објашњава за „Политику” да је дијаспора кључно бирачко тело Албина Куртија.

„Дијаспора је код њега доста велика – имају је и остале косовске партије, односно своје групе по Европи и САД. Али с обзиром на то да је до сада више од 800.000 Албанаца отишло с Косова, у дијаспори имамо нове људе. Косово се испразнило у смислу гласачког тела”, наводи Бериша и додаје да Курти мора да пронађе начин да добије предстојеће изборе. Одлази на састанке по Европи, у САД и у Аустралији, наводи наш саговорник, а све због тога што нова методологија омогућава да се гласа из иностранства. „Они не могу да организују гласање преко амбасада, јер немају ту мрежу. Ово ће бити путем поште, као што је својевремено радио Мило Ђукановић, односно електронским путем. То је опасна ситуација. Централна изборна комисија Косова (ЦИК) увела је нови систем, нови софтвер, којим би пратила гласање”, наводи Бериша.

Истиче да је то вид преваре, јер такав софтвер омогућава да се утиче на гласове. А говорећи о Куртијевом учешћу на Демократској националној конвенцији у САД, Бериша наводи да није отишао тамо на позив демократа, већ да је то извео управо преко дијаспоре и адвокатске канцеларије у којој је и адвокат Лука Мишетић, из тима одбране Хашима Тачија. Како објашњава Бериша, Мишетић је платио 235.000 долара да би он присуствовао тој конвенцији, али и да би се састао с Албанцима из дијаспоре.

Курти, међутим, не губи време ни кад је реч о региону. И више је него очигледно да покушава да се наметне као лидер свих Албанаца на Балкану, а да „Самоопредељење” има паналбанске амбиције. Недавно је на председничким и парламентарним изборима у Северној Македонији „Самоопредељење” имало три кандидата, а Беким Ћоку, Куртијев саветник, ушао је у парламент. Курти је претходно уверавао да „Самоопредељење”, као странка, неће учествовати на изборима у Северној Македонији који су одржани у мају. Такође, премијер привремених институција у Приштини посетио је прошле године Северну Македонију и састао се с опозиционим албанским партијама. Отишао је на скуп у Тетову, где су виђени симболи „велике Албаније”.

Оно што би нарочито требало да забрине јесте Куртијев покушај да мобилише, не само дијаспору, него и Албанце из Прешева и Бујановца како би отворио жариште на југу централне Србије. Недавно је у Бујановцу одржан протест Албанаца. Они су оптужили Владу Србије за дискриминацију, а протест је одржан истог дана кад су Срби у Косовској Митровици протестовали због најаве отварања моста на Ибру. Скуп је одржан у атмосфери појачаних тензија на релацији Београд–Приштина, као и у тренутку када су се широм Србије одржавали протести против рударења литијума.

Курти очигледно настоји да искористи читаву ову ситуацију, а довољно је подсетити да је актуелна градоначелница Прешева Ардита Синани, из редова Партије за демократско деловање Шаипа Камберија, уједно и његова политичка саветница за Прешево, Бујановац и Медвеђу. У протеклом периоду поједини представници албанских политичких партија на југу централне Србије оптуживали су Куртија да је направио раздор међу Албанцима тако што је подржавао и финансирао само једну странку, односно ПДД.

Бериша истиче да је протест Албанаца у Бујановцу искључиво резултат незадовољства због тога што Партија за демократско деловање више није део локалне власти у Бујановцу. „Камбери и његова коалиција, која је владала 22 године, отишли су у опозицију. Дошли су неки млади људи, попут Арбера Пајазитија (Алтернатива за промене), Ненада Митровића (Српска напредна странка)”, каже Бериша и оцењује да је тако направљена разумна коалиција која ће дати нешто ново у смислу сарадње Срба и Албанаца у „прешевској долини”. „И то треба сви да подржимо, јер је то један од могућих модела”, наводи Бериша.

Приштина уложила милионе евра против уласка СНС-а у бујановачку власт

Демо Бериша објашњава да је Албин Курти уложио чак три милиона евра да Српска напредна странка не би постала део локалне власти у Бујановцу. Подсетимо, тензије између албанских партија због новчаних средстава из Приштине биле су актуелне и током прошле године. Албанске политичке партије нису успеле да у предвиђеном законском року постигну договор о формирању већине и избору председника Националног савета Албанаца. Тада се испоставило да је до раздора дошло због 1,2 милиона евра које је Куртијева влада доделила општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа преко Националног савета Албанаца. Чуле су се и оптужбе да је огроман део тог новца додељен управо члановима Партије за демократско деловање.

Прочитајте ОВДЕ извештај украјинског генералштаба

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА