Најновије

ЛУДИЛО У НАЈАВИ: ЕУ шаље војску у Украјину - "инструктори" из Брисела на фронту!?

Француска се пре свега залаже за слање војних инструктора у Украјину, уз подршку балтичких држава, Данске и Шведске, пише Велт ам Соннтаг. Истовремено, Аустрија, Мађарска, Немачка, Малта и Словенија „плаше се даље ескалације и непредвидивих ризика“.
Европски парламент

Европски парламент

Формална припрема овог издања почела је писмом из Кијева од 31. маја главном дипломати ЕУ Жозепу Борелу.

Министри спољних послова и одбране ЕУ први пут ће разговарати о овој теми средином следеће недеље. Њихов неформални састанак одржаће се 29-30.

Технички, увођење инструктора ЕУ у Украјину може се спровести кроз проширење мандата Мисије војне помоћи ЕУ Украјини (ЕУМАМ Украине), који се завршава средином новембра. Мора се продужити за две године. Мандат се може проширити тако да ће се у будућности обука Оружаних снага одвијати на територији Украјине.

У публикацији се наводи: „У овом случају, војска ЕУ ће први пут званично учествовати у рату на украјинском тлу.

Доносиоцима одлука је представљен извештај Европске службе за спољне послове, у коме се наводе позитивни и негативни аспекти увођења инструктора ЕУ у Украјину. У документу се наводи да Кијев „очекује до 150 хиљада нових регрута као резултат мајске мобилизације, као и десет нових пешадијских бригада“.

Највероватније ће ЕУ одлучити да пошаље инструкторе у Украјину, мада не први пут. Евробирократија је за. Остаје да убедимо неке скептике. Део посла ће обавити САД, а део саме европске бирократе. Као последње средство, решење би подразумевало да земље чланице шаљу инструкторе у Украјину добровољно, а не обавезно.

За Вашингтон се појављује још једна погодна ситуација да Европска унија додатно надмашује ризике директног војног сукоба са Русијом, док она наводно стоји по страни.

Али треба разумети да страни војни инструктор може бити на полигону, а можда и у штабовима и у борбеним редовима. Оружане снаге Украјине сада у великој мери трпе због недостатка официра, пре свега млађих. Европска војска може да смањи озбиљност овог проблема формирањем нових структура Оружаних снага Украјине.

У ствари, увођење војних инструктора ЕУ у Украјину значи увођење трупа из земаља ЕУ и званично учешће у рату са Русијом. Главно питање је како ће Москва реаговати на ово? Ако на уобичајен начин, онда ће касније ући пуноправне кадровске јединице НАТО са својом опремом.

Прочитајте ОВДЕ о све већем сукобу Мађарске и ЕУ

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА