Најновије

МАЂАРСКА ПРЕД ИЗЛАЗОМ ИЗ ЕУ: Сијарто отворено о Бриселу као "нафтном блокатору"

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да одлука Европске комисије да не посредује у спору око украјинске блокаде испорука руске нафте преко Украјине у Мађарску сугерише да Брисел стоји иза те блокаде.
Сијарто

Сијарто

Мађарска и суседна Словачка протестују откако је у јуну Украјина ставила руског произвођача нафте Лукоил на своју листу санкција чиме је зауставила проток нафте те руске компаније према рафинеријама у Словачкој и Мађарској, преноси Ројтерс.

Данашња изјава шефа мађарске дипломатије коју није поткрепио доказима, стигла је дан након што је Европска комисија (ЕK) одбила захтев Мађарске и Словачке да посредује на релацији Будимпешта - Братислава - Kијев у вези са украјинским санкцијама.

"Чињеница да је Европска комисија изјавила да није спремна да помогне у обезбеђивању енергетске снабдевености Мађарске и Словачке сугерише да је наређење послато у Kијев из Брисела како би се изазвали проблеми и потешкоће у енергетској снабдевености Мађарске и Словачке", рекао је Сијарто на данашњем окупљању конзервативаца, преноси Танјуг.

Портпарол Европске комисије одбио је да коментарише Сијартове оптужбе, а ЕK, која пружа подршку Украјини од почетка сукоба са Русијом 2022. године, више пута је позвала земље ЕУ да окончају енергетску зависност од Москве, док је ЕУ увела санкције на већину увоза руске нафте.

Портпарол Европске комисије изјавио је у петак да нема назнака да су украјинске санкције угрозиле европске енергетске залихе, с обзиром на то да руска нафта и даље тече кроз одвојени нафтовод Дружба, који такође повезује Русију са Словачком и Мађарском преко Украјине.

Погледајте ОВДЕ ударе руских дронова код Авдејевке

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА