Најновије

Русија објавила тајна документа: Како су Енглеска и Француска 1940. године планирале рат против СССР

Енглеска и Француска су 1940. године планирали да покрену рат против Совјетског Савеза, да изведу нападе из Финске и Кавказа, као и да створе „националну руску власт“, наводи се у документима које је објавио Руски државни војни архив и са којих је скинута ознака тајности.

Наиме објављена је порука тадашњег народног комесара унутрашњих послова СССР Лаврентија Берије народном комесару одбране Клименту Ворошилову од 13. јануара 1940. године која садржи информације које је Москви предао совјетски обавештајац из Париза, у то време чувени Лев Васиљевски.

„На последњој седници Врховног војног савета донета је одлука да се започну војне операције против СССР-а. На основу ове одлуке покренута је оштра антисовјетска кампања у свим новинама како би се јавно мњење припремило“, навео је Берија у поруци коју је послао у тренутку када је Совјетски Савез био у рату са Финском.

Међу онима који су подржавали рат били су француски генерали Вејган и Гамелин, као и британски фелдмаршали Горт и Ајронсајд, који су закључили да би требало искористити совјетско-фински рат како би увукли неутралне земље са циљем да се СССР нападне не само са Кавказа већ и са севера.

Потребно је било да се у Финску пошаље војска из Канаде, имајући у виду да је једна канадска дивизија већ стигла у Енглеску, затим да се заузме лука Петсамо како би се од ње направила база за операције против Мурманска и Архангељска, а главни задатак је био да се заузме Лењинград што би, према њиховом мишљењу, био страховит ударац на СССР.

Берија је, позивајући се на обавештајне податке, такође написао у поруци и да је у плану од самог старта да се против СССР направи такозвана национална руска влада и објави општа мобилизација „белих емиграната“.

„Све су новине пуне чланака о наводно великим поразима Црвене армије у Финској, објављују се бројне фотографије из документарних филмова“, писао је Берија и додао да је у ту сврху протеклих дана послато 400 авиона, 200 тенкова и 6.000 војника из Бордоа у Финску.

У објављеним документима наводи се и како би оправдали напад на СССР, Енглеска и Француска су припремали акцију уз помоћ лажних вести.

Документ из архиве указује да је Енглеска, уз подршку Француске, хтела да изда збирку материјала како би се представило као да је СССР одговоран за догађаје који су довели до Другог светског рата, док би Лондон и Париз, упркос реалним чињеницама, остали „неукаљани“.

Документ „Агенцијски извештај о покушајима Британаца и Француза да припреме и објаве 'Плаву књигу'“ о англо-француско-совјетским преговорима у којој сву кривицу своде на СССР од 27. јануара 1940. године је такође објављен на сајту Председничке библиотеке.
Књига је требало да докаже свету да, док је Енглеска поштено преговарала са Совјетским Савезом и намеравала да закључи пакт, бољшевици су све време играли двоструку игру и потписивањем совјетско-немачког уговора покренули Европски рат.
Информације о тим плановима је Москви доставио Гај Верџес, члан легендарне „Кембриџ петорке“, групе совјетских обавештајних агената који су деловали у иностранству.

Верџес је 1940. године био службеник британске обавештајне службе МИ6 и радио је у одељењу које се бави ширењем дезинформација и активним спољнополитичким операцијама. Он је Москви пренео информације које указују да је Велика Британија заинтересована за сукоб нацистичке Немачке и СССР-а.

Идеја о збирци се родила одмах по избијању совјетско-финског рата крајем новембра 1939. године, али никада није објављена – ни Велика Британија ни Француска нису имале времена за њу због војних успеха Немачке у западној Европи 1940. године. А до тада је рат између СССР-а и Финске већ био завршен.

Курск је гршка, Украјинци платити цену која ће бити катастрофална, Руси ће у потпуности ослободити Донбас

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА