Најновије

Вучић: Мења се расположење народа о литијуму

Председник Александар Вучић, говорећи о писању медија да ће Француска складиштити нуклеарни отпад у Србији, истакао је да је реч о још једној бруталној лажи.

"Бесмислице против интереса Србије, да би слуђивали људе, које ће понављати више пута. Они који су писали текст поводом најаве сарадње са компанијом ЕДФ из Француске питају се да ли ће они складиштити нуклеарни отпад у Србији. Бесмислено и безобразно. Проблем је у нечем другом, то што неки износе раде с намером против сопствене земље, да руше своју земљу", изјавио је председник Вучић.

Додао је да је његова идеја била да се разговара са ЕДФ-ом која је, како је рекао, Француској успела да обезбеди много енергије захваљујући нуклеарној енергији.

Мења се расположење народа о литијуму

На питање о протестима грађана у више градова Србије против литијума, Вучић је одговорио да их не потцењује, али је нагласио да су они, како сматра, све мањи и да се мења расположење народа.

Одговарајући на питање новинара да ли оптужбама на рачун других људи покушава да премости антилитијумске протесте, рекао је  да, када се појави велики проблем, не постоји могућност да се побегне од њега или да се он премости, већ да се он директно суочава са њим.

"И ја идем директно да се суочавам са проблемом. И зато ћу ускоро канцеларију председника да преместим на запад Србије, макар седам дана, и да разговарам са људима директно, у сваком месту, на сваки начин. Јер само директним разговором можете да чујете од људи нешто", рекао је Вучић.

Он сматра да се расположење народа поводом ископавања литијума мења.

"Ми знамо да меримо расположење народа. И мења се и расположења народа, јер добар део људи види да су били лагани и обмањивани. И полако, то је процес који је дуг. Али ево, да вас обавестим да се и то мења, и то се значајно мења, и тек ће да се мења", рекао је Вучић.

Како је истакао, он ће бити највећи заштитник од самовоља Рио Тинта, који су, како је рекао довели Драган Ђилас и Драган Шолак.

Како је рекао, он је лично о себи морао да слуша свакакве оптужбе о Јовањици, да је убио Оливера Ивановића и Цвијана, да је криминалац, о својој деци, да је руски шпијун и друго, као и да је био стална мета, како је рекао, Шолакових медија.

"Све сам само не руски агент. Или било чији агент. И за разлику од других, председника Републике не финансира нико са стране. Мој буџет је релативно мали. Нико ме споља не финансира", рекао је Вучић.

НВО истране инвестиције

Говорећи о страним инвестицијама у сектору НВО у Србији, председник Вучић је казао да је то двојако, као и да оно заврши углавном у разним тржним центрима у Београду. 

Вучић је истакао да с једне стране финансирање од стране странаца значи да део тог новца подиже наш БДП, те је истакао да му је интересантно зашто поједина еколошка удружења добијају новац, попут "неке мале групе из Зајечара у борби против хидроелектрана".

"Оно што је чудно јесте да су те донације порасле за два или три пута у последње две године. То је нешто што морамо да разумемо. Неки људи су уложили милијарде евра у медије да би им то донело отимање власти. Даћу све од себе да 2027. народ изабере на изборима оно што жели", казао је председник Србије.

Он је истакао да је то нешто са чиме морамо да се суочимо и разумемо.

"Очигледно је да је свима стало до великог утицаја, као што када говорите о улагањима у поједине медије у Србији, неки су људи уложили стотине милиона евра, чак милијарде евра. Не због тога што им то доноси профит, напротив, донело им је само дугове веће од 5 милијарди евра, већ да би им то донело за узимање и отимање власти у Србији. Још нису успели са уложеним милијардама, да ли ће успети, видећемо", рекао је Вучић.

Како је поручио, даће све од себе да не успеју и даће све од себе да 2027. година, а до тада неће бити избора, народ изабере у складу са својом вољом, жељом, власт какву хоће.

О посети директора ЦИА

Одговарајући на питање о начину како је пропраћена посета Србији првог човека америчке обавештајне службе директора ЦИА Вилијама Бернса, председник Вучић је казао да је сматрао да је ово био најбољи могући начин праћења посете. Додао је да на исти начин раде и Кина и САД.

Бернс је боравком на КиМ у четвртак и петак окончао вишедневну посету региону Западног Балкана током које је обишао и Босну и Херцеговину и Србију.

"Што се тиче тема, било је речи о будућности региона. Они су изнели своје ставове, ми наше. Имали смо врло користан и пристојан разговор. Ништа више од тога немам шта да вам кажем, осим да су одржани добри разговори", рекао је Вучић и додао да се смеје онима који кажу "како је то у БиХ изгледало транспарентно, а у Србији скривено".

"Моје је да браним интересе Србије и да не допустим да се нешто лоше деси народу. Моје је да будем 'ђавољи адвокат' и да браним интересе народа. Док год сам председник, борићу се за суверену, слободну и Србију која ће припадати грађанима Србије", поручио је Вучић.

Повећања плата, пензија и минималца

Председник Србије је најавио да ће пензионерима бити исплаћено прво повећање пензије већ 11. јануара, као и да ће што пре бити повећање минималне зараде, око 53.000 динара.

"Верујем да ће доћи до договора са владом, то би био велики корак напред. Да минимална зарада буде више од 53.000 динара, а да не угрозимо стабилност јавних финансија", додао је Вучић. 

Он је рекао да је замолио Владу Србије да минимална зарада буде довољна да покрије минималну потрошачку корпу.

Вучић је најавио је да ће се до среде појавити листа производа са најбољим ценама за најважније производе које ће бити ниже од акцијских у трговинским ланцима, како би се додатно помогло грађанима.

Ново улагање у војску

Председник Србије је присуствовао данас свечаности поводом полагања камена темељца за изградњу новог објекта за смештај и обуку припадника Одреда војне полиције специјалне намене "Кобре" у касарни "Васа Чарапић".

"Војвода Вук је примајући регруте у своју чету, пре више од века рекао да о храбрости неће да говори, јер чим, су они овде знају какви су у том погледу. Ја немам такође потребе да говорим о вашем раду. Храбри сте, одговорни и беспоговорно одани отаџбини. Велика ми је част да најавим почетак изградње објекта, одавно заслужујете најбоље услове, и овај пројекат то има за циљ. Питао сам преко 100 припадника, и сви су ми рекли да овако нешто чекају", рекао је председник Србије.

Он је најавио ново повећање плате у наредном периоду, које ће, како је рекао, бити много веће него раније јер је основица много већа.

"Верујем да ћете себи и својим породицама успети да обезбедите нормалан живот", рекао је председник.  

Вучић је претходни пут био у касарни "Кобри" на обележавању дана јединице, када им је уручио и војну заставу.

Одред војне полиције специјалне намене "Кобре" је јединица непосредно потчињена начелнику Генералштаба Војске Србије намењена за безбедносну заштиту одређених лица и објеката од посебне важности.

У саставу Одреда војне полиције "Кобре" су команда одреда, командни вод и чете војне полиције специјалне намене.

Задаци Одреда војне полиције "Кобре" односе се на обезбеђење потребног нивоа оперативне способности и расположивости снага неопходних за реализацију мисија.

Курск је гршка, Украјинци платити цену која ће бити катастрофална, Руси ће у потпуности ослободити Донбас

Извор: RT

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА