Најновије

НАЈВЕЋИ УДАРАЦ ЗА РУСЕ? „Руски Асанж“: Зашто је Француска ухапсила оснивача Телеграма

Синоћ су канали на Телеграму преплављени темом која директно утиче на њих и не само на њих. На париском аеродрому „Бурже“ француске обавештајне службе привеле су оснивача Телеграма Павела Дурова.

Судећи по извештајима локалних медија, Дуров је оптужен за сваки могући злочин – од тероризма и масовних убистава до трговине наркотицима и педофилије, пише у свом ауторском тексту новинар Давид Нарманија.

Аутор истиче да се ово десило, јер је Дуров одбио да сарађује са локалним безбедносним агенцијама, што значи да је био саучесник у свим овим злочинима. Сада му прети казна до 20 година затвора.

Нарманија наводи да су посебно пикантни детаљи привођења: према писању медија, Дуров је стављен на потерницу само неколико минута пре него што је његов лични авион слетео на аеродром. При томе је авион летео из Азербејџана, где је, према писању медија, оснивач Телеграма могао да се састане са Путином, али до састанка није дошло.

Дурову ће судити као француском држављанину – пасош је добио 2021. године. Због тога се, са правног становишта, његово изручење или размена чини изузетно тешким, ако не и немогућим.

Истовремено, Телеграм је навео да су били спремни за такав развој догађаја и прописали су алгоритам поступања у случају да оснивач компаније буде ухапшен. Сада је он ступио на снагу. Колико је детаљно осмишљен и колико дуго може да ради аутономно, није познато, додаје аутор.

Појавио се руски Асанж

Али зато се поуздано зна да се сада у свету појавио „руски Асанж“. И само притварање, и начин на који је изведено, и оптужбе које су поднете против Дурова, уништиће омиљену мантру Запада о слободи говора. Све остале месинџере и друштвене мреже готово у потпуности контролишу Сједињене Америчке Државе и Европа и они су практично једнако темељно цензурисани.

Према мишљењу аутора, Дуров тешко да се може назвати руским патриотом. Али у очима његових тужитеља, то га чини још више кривим. Он је направио, колико је то могуће, неутралну платформу где је уверљивост зависила од аргументације и рада. И управо на овом пољу су руски медији критиковали своје западне противнике. На равноправној основи. И то се, наравно, никоме не опрашта. Посебно не неком Русу. И нарочито након што он почне да се активира на западним тржиштима.

Дуров је приведен управо зато што је био последњи од оних који су сачували ову – већ одлазећу – еру бесплатног интернета. Судиће му управо због успеха. Зато што је створио нешто заиста потребно. Производ који добија на популарности не захваљујући напорима влада – попут његових конкурената из Мете (активности Мете, друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм, забрањене су у Русији као екстремистичке) – већ упркос томе.

Производ који је заиста створио све услове за слободну конкуренцију. А сада Запад признаје своју немоћ. Не може да издржи ову слободну конкуренцију, без обзира на своју колосалну супериорност у ресурсима, објашњава аутор.
Сада ће бити интересантно видети како ће се понашати они самопрокламовани чувари демократије који су тако ревносно бранили Телеграм када је апликација успоравана у Русији.

Нема наде да ће одједном похрлити да ревносно бране за њих толико вредне идеале слободе. Питање је ко ће и како причати о свим претњама које овај месинџер у себи носи. Колико пута ће сада поменути „Министарство истине“ из Орвелове дистопије?

И наравно, постоји још један очигледан закључак из целе ове приче. Иако је то више потврда истине која је свима одавно позната. Над Европом се поново спушта гвоздена завеса. А са друге стране ове завесе Руси нису добродошли. Ниједан. Чак и неутралан, закључио је аутор.

КРАСНИ ЈАР И КРУТОЈ ЈАР ПОД КОНТРОЛОМ РУСА: Украјинци опкољени! (ВИДЕО / МАПА СУКОБА)

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА