Најновије

Римски папа о забрани УПЦ: Ниједна хришћанска црква не треба да буде укинута

Римски папа Фрања је, говорећи о недавним законима о цркви у Украјини, изразио бојазан за слободу верника и нагласио да ниједна хришћанска црква не може бити укинута.

„Размишљајући о недавно донетим законима у Украјини, плашим се за слободу оних који се моле. Ко се истински моли, увек се моли за све. Зло се не чини због молитве. Ако неко почини зло против свог народа, биће крив за то. Али он не чини зло зато што се моли.

А они који желе да се моле на месту које сматрају својом црквом треба да добију прилику да се моле. Молим вас да ниједна хришћанска црква не буде директно или индиректно укинута. Црква се не сме дирати!“, рекао је понтифик након своје недељне проповеди на Тргу Светог Петра у Ватикану.

Украјински председник Владимир Зеленски у суботу је потписао закон о забрани деловања на територији Украјине верских организација повезаних са Русијом, конкретно, канонске Украјинске православне цркве.

Украјински парламент усвојио је у 20. августа закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква. Како је навео посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет месеци да „прекине везе са Руском православном црквом“. Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања.

Пре тога, предлог закона је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација.

Украјинске власти организовале су највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим деловима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ. Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ.

Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ и спроводи „контраобавештајне активности“ – претресе епископа и свештеника, цркава и манастира у потрази за доказима о „антиукрајинским активностима“.

УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ: Нападају из шума, много диверзаната на терену

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА