Најновије

ШИПТАРИ У ОПШТЕМ РАСУЛУ: Опозиционе странке тврде да је нови нацрт споразума о ЗСО још гори од првог!

Девет година након потписивања другог Споразума о Заједници српских општина, опозиција Косова криви власт што је прихватила "верзију Заједнице која је још штетнија од оне која је у многим тачкама декларисана супротно духу Устава". У ДПК и ААК уверени су да је најгори облик ЗСО онај који предвиђа нацрт статута ЕУ и Охридски споразум, пише Коха.
Курти

Курти

Ове недеље се навршило девет година од потписивања другог споразума Косова и Србије који се односи на Заједницу српских општина, енергетику, слободно кретање на главном мосту преко Ибра и телекомуникације.

Портпарол ДПК Пепарим Груда каже да је Влада коју предводи премијер Аљбин Курти додатно деградирала питање Асоцијације. 

Према његовим речима, Охридски споразум и нацрт ЕУ за ЗСО су штетнији од споразума из 2015. године.

"Споразум о Асоцијацији никада није Уставни суд прогласио потпуно неуставним... А знате, обећано је ’не, нећемо га закључити’, укидамо га и тако даље. Сада када су дошли на власт, не само да су прихватили Споразум о Асоцијацији, прихватили су и нацрт ЕУ у којем се не помиње пресуда Уставног суда којим су дошли на власт... Јесте ли видели нацрт ЕУ, према њему Асоцијација је у пракси аутономна, има своје финансије, своје приходе, има образовање – од вртића до факултета, здравство, просторно планирање, има јавна предузећа која оснива, све су то елементи аутономије", рекао је Груда.

Груда каже да су само Русија, Белорусија и Косово међу европским земљама под казненим мерама ЕУ.

Као и ДПК, ААК је такође оптужио актуелну владу да погоршава стање спољне политике јер је Косово сада под мерама.

Чланица Одбора за спољне послове Тиме Кадријај каже да је Асоцијација предвиђена Охридским споразумом и Нацртом статута ЕУ најгора могућа форма.

"Имали смо процес дијалога који је био веома нетранспарентан, то је био дијалог без принципа и заправо нам је донео штету, јер је сада овај споразум Удружења, односно нацрт Удружења, најгори могући облик који би могао да се деси Косову, пошто се ради о трећој власти и самоуправи српских општина, док друге облике Заједнице, који су можда били умеренији, покрет Самоопредељење није прихватио... Имамо прекид у дијалогу, нетранспарентан дијалог и данас је Косово санкционисано и ако се овакав дух деловања настави без координације са нашим савезницима, Косово се може суочити са другим санкцијама“, рекла је Кадријај.

А, што се тиче неспровођења већине споразума, како каже Кадријај, "Србија је стално играла деструктивну улогу, што одлаже њихову примену".

Прочитајте ОВДЕ шта Сијарто каже о ЕУ и “либералном мејнстриму”

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА