Најновије

БАЛКАНСКЕ ШПИЈУНСКЕ ИГРЕ: Зашто Београд постаје Казабланка!?

На Србију гледају као на малу Русију а чињеница да смо једина држава у окружењу која има контакт са Москвом, али и посебне односе са Кином изазива пажњу страних служби. Чињеница је да све највише занима кретање наше војске као и наоружање, а посебно оно из Русије, каже војно-безбедносни коментатор Андреј Млакар.
Зграда БИА-е

Зграда БИА-е

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић потврдио је да је рано јутрос на подручју Београда, Безбедносно-информативна агенција (БИА) у сарадњи са другим надлежним државним органима спровела контраобавештајну операцију и ухапсила хрватског шпијуна. Хрватска није, наравно, ову вест потврдила.

Интересовање за нашу војску и односе са Москвом

Ово није први пут да се страни обавештајци хапсе на тлу Србије. По речима Андреја Млакара уредника ТВ Фронт и војно-безбедносног коментатора, Балкан, а посебно Србија одувек су били интересна зона за разне обавештајне службе, као и да се то интересовање појачало од како је почео украјинско–руски сукоб.

„Не само за Хрвате већ и за Британце, Американце, Немце, Аустријанце па чак и Словенце, ми смо били зона интересовања још пре рата али и током истог на овим просторима. Сада смо поново у жижи интересовања јер смо једина држава у окружењу која има контакт са Москвом,“ каже Млакар.

Наш саговорник напомиње да службе све у суштини занима, али посебно шта од војне опреме Србија набавља, поготову од Русије.

„Дакле, осим што смо зона интересовања њихових оперативаца такође смо зона интересовања за њих кроз да кажемо неку врсту хибридних ратова коју воде код нас. То раде кроз медије, реторичким нападима на одређене истакнуте личности или противнике запада, како воле да кажу,“ истиче саговорник Спутњика.

Повећан број шпијуна

Тако су, напомиње Млакар, направљене целе мреже такозваних бот армија, која се баве праћењем и дискредитовањем свега што је проруско и величањем свега што има везе са НАТО.

„У оквиру тога, повећан је број страних агената код нас. Зона интересовања им је наша војска, куда се креће, бројчано стање, опремљеност, посебно их занимају дронови и оружје купљено од Руса… Такође их занима, а посебно Хрвате, како су наше јединице војске распоређене не само уз појас са Хрватском већ и са Косовом и Метохијом и Републиком Српском. Занима их и и шта купују Руси и Кинези код нас односно у Републици Српској и тако даље,“ истиче Млакар.

Он подсећа да је Хрватска заинтересована и за Косово и Метохију посебно за кретање наше војске, с обзиром да је њихов министра одбране јавно рекао да ће подржати Приштину у случају неке војне интервенције.

Београд као Казабланка

„Они на Косову и Метохији имају свој војни контингент у оквиру Кфора и самим тим је њихово интересовање веће. Уосталом не треба заборавити да је хрватски министар одбране јавно обећао да ће стати уз Приштину ако дође до неке војне интервенције,“ каже Млакар.

Наш саговорник истиче да је врбовање почело још током напуштања хрватских официра тадашњу ЈНА када су многе тајне пренете Хрватима. Такође, каже да су они склони и врбовању, то јест, уценама Срба пореклом из Хрватске. Приморавају их на сарадњу тако што их уцене или породицама или имовином или хапшењем за ратне злочине.

Млакар подсећа и на изјаву српског председника Александра Вучића коју је дао почетком године рекавши да је Београд био пун шпијуна за Нову годину и Божић као да је Казабланка.

Такође је подсетио и недавну шпијунску аферу у Крушику али и на хапшење неколико страних шпијуна у последњих пар година.

Погледајте ОВДЕ снимке уништења руске војне технике које су објавили Украјинци

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА