Најновије

Хути осрамотили морнарицу САД! Бламантан пораз САД који је скривен од јавности!

Јеменски Хути поразили су америчку морнарицу! Само се тако може протумачити одлука Вашингтона да одустане од операције "Чувар просперитета" у Црвеном мору, која је покренута у децембру 2023. године као одговор на нападе Хута на комерцијалне бродове који су пролазили кроз јужне делове Црвеног мора!

Британски "Телеграф" истиче да су пре три месеца, у мају ове године, САД поред носача авиона "Двајт Ајзенхауер" имале 12 ратних бродова у Црвеном мору.

Неуспех

Та армада је нападала положаје Хута у Јемену, али и пратила бродове до сигурних вода! Тренутно Вашингтон нема ниједно пловило у овом делу Црвеног мора. И Велика Британија је "у једном кратком тренутку" имала три брода, а потом један "ХМС Дајмонд", а када је он отишао, отишла је и британска морнарица.

Како се наводи, из перспективе Лондона разлог за повлачење је поприлично јасан - морнарица нема довољно бродова, тачније нема их довољно у оперативном стању. Случај Вашингтона је компликованији јер америчка морнарица има бродове, само не жели да их пошаље. Истина, британски лист оцењује да би САД у сваком тренутку могле да пошаљу бродове у Црвено море, уколико то желе.

Стога се, наводи "Телеграф", намеће јасан закључак да је Вашингтон одустао од операције "Чувар просперитета" јер није успео да сломи Хуте.

Хути су наставили да нападају све и сваког, пише британски "Телеграф", и уз релативно мало труда и новца постигли су жељени циљ: да сруше "међународни транспорт" кроз Црвено море. Удари дроновима и крстарећим ракетама употпуњени су отмицама бродова и нападима балистичким ракетама, док је у априлу први пут употребљено беспосадно пловило, па се сада и ова метода чешће практикује. Однедавно, Хути су у своје нападе укључили и дејство лаким пешадијским наоружањем са брзих чамаца, а у протеклих неколико недеља број напада је повећан на два и по недељно.

Прети катастрофа

Последња жртва био је танкер "Сунион", који је пловио под грчком заставом. Њега су јеменски милитанти у среду нападали четири пута, због чега је на пловилу избио пожар.

"Телеграф" пише да је један од француских ратних бродова, који учествује у операцији "Аспидес", дошао у помоћ грчком танкеру, уништио поморски дрон који се приближавао и потом спасао посаду и превезао је у Џибути.

Ово би све било одлично да "Сунион" са 150.000 тона сирове нафте сада не стоји напуштен између Еритреје и Јемена, будући да, ако буде нападнут или се насуче на обалу, може изазвати пето највеће изливање нафте у историји, напомиње британски лист.

Моћан продор руске војске на Доњецком правцу

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА