Најновије

New York Times: САД и Британија у првим данима инвазије на Курск пружале снажну подршку Украјини

Упркос нападу Украјине на њену Курску област, Русија је близу велике победе, објавио је The Sunday Times.

 Британски лист је навео да Русија напредује ка најважнијем украјинском логистичком чворишту граду Покровску“ и да та њена операција „само  добија на замаху“. Толико и тако да је влада у Кијеву прошле недеље наредила принудну евакуацију града.

У телефонским разговорима за The Sunday Times, украјински команданти су се трудили да објасне очигледан неуспех на фронту чија је Покровск најважнија тачка.

Неки од њих су се жалили на недостатак артиљеријских граната, други су указивали на нову руску тактику, њену употребу клизећих бомби и система за електронско ратовање. Међутим, сви су се сложили да је један од највећих проблема са којима су се суочили „руска огромна бројчана супериорност“.

„Ситуација је тешка. Губимо позиције, непријатељ нас потискује уназад“, рекла је за издање капетан Звенислава Римар из 47. бригаде Оружаних снага Украјине.

Украјина се надала да би напад на Курску област могао да побољша ситуацију њених трупа у Донбасу, где московске снаге врше готово неподношљив притисак. Али, то се није десило.

А шта све стоји иза „упркос“ The Sunday Times, открио je украјини амерички дневни лист The New York Times.

Објавио је: „У првим данима инвазије украјинских оружаних снага на област Курск, Сједињене Државе и Велика Британија пружиле су снажну подршку Украјини, стављајући јој на располагање сателитске снимке и обавештајне информације о том руском региону“.

Њујоршки листе је пренео тврдње неименованих америчких званичника да та помоћ наводно није пружена да би Оружане снаге Украјине продрле дубље у Русију, већ да би њихови команданти могли боље пратити руске трупе, које би „могле да их нападну или да им пресеку путеве могућег повлачења назад у Украјину“.

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер рекла је да „Сједињене Државе нису укључене ни у један аспект планирања или припрема за напад украјинских оружаних снага на регион Курск“.

ДАЧИЋ ПОТВРДИО ХАПШЕЊЕ ХРВАТСКОГ ШПИЈУНА: Огласила се Хрватска

Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА