Најновије

ПРИШТИНСКЕ ПРЕДИЗБОРНЕ ИГРЕ: Само једна коалиција најављена!?

Политичке странке имају рок до петка, 30. августа, да поднесу захтеве за предизборне коалиције ЦИК-у, а до сада су коалицију најавили Алијанса за будућност Косова и Нишма, преноси РТК, пише Косово Онлајн.
Гласачка кутија...

Гласачка кутија...

Након 30. августа ЦИК неће прихватати захтеве за коалиције и свака странка ће се самостално такмичити на изборима заказаним за 9. фебруар.

Портпарол Централне изборне комисије Ваљмир Ељези каже да према Закону о општим изборима политичке странке које су регистроване у ЦИК-у и које желе да учествују на изборима у фебруару 2025. кроз коалицију морају да обавесте ЦИК, тј. , Канцеларија за регистрацију, сертификацију и финансијску контролу политичких субјеката на који начин ће учествовати на изборима.

Он додаје да је рок за пријаву 30. август.

„До тог тренутка све политичке странке морају да обавесте ЦИК да ће на изборима 9. фебруара учествовати као коалиција“, рекао је Ељези.

Према његовим ријечима, коалицију могу градити најмање двије политичке странке, а политичка партија не може иступити из коалиције након регистрације док изборне резултате не овјери ЦИК.

"Такође, политичка странка која је чланица неке коалиције не може да учествује у изборном процесу као чланица друге коалиције, односно других партија, па чак ни као посебна странка. До ових момената о којима разговарамо у ЦИК-у , нисмо добили никакво обавјештење од политичких партија да ће преко коалиције тражити подршку на изборима“, рекао је Ељези.

Странке су добиле прилику да информишу ЦИК о могућим коалицијама од тренутка када је председница Вјоса Османи расписала изборе.

Покрет Самоопредељење још не жели да се изјасни да ли ће на изборе изаћи самостално или у коалицији са Гуџом, странком са којом је већ био у коалицији на прошлим изборима.

Истовремено, Демократска партија Косова била је одлучна да самостално изађе на изборе.

Демократска партија Косова каже да ће о могућим коалицијама разговарати тек после избора.

За сарадника Демократског института Косова (ДИК) Еугена Чаколија, АБК и Нишма ће заправо бити једина предизборна коалиција на предстојећим изборима.

„У августу коалиције морају бити неформалне, па практично морају бити спајање једне странке у другу, као што је био случај на изборима 2021. године, када су странке које формално нису сачувале идентитет морале да буду спојене у другу странку“, објашњава. Цаколи.

Он сумња да ће бити већих коалиционих блокова.

„Гледајући динамику у нашем политичком спектру, не верујем да ће нас избори 9. фебруара затећи са било којом већом коалицијом, осим са малим странкама које су традиционално десничарске или левичарске које улазе у веће странке као што је ДСК. , који окупља мале хришћанско-демократске конзервативне странке. Већ постоји својеврсна политичка поларизација и тенденција очувања идентитета четири велике политичке партије“, рекао је Цаколи.

Централна изборна комисија одлучила је да политичке странке на изборима потроше нешто више од два милиона евра.

Изборна кампања званично почиње 11. јануара.

Прочитајте ОВДЕ шта пише Мухарем Баздуљ у новом ауторском чланку

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА