Најновије

ТАЛИБАНИ ПРОТИВ УН: Жена не сме ни да писне!

Талибани су данас одбацили критике Уједињених нација због њиховог третмана жена након доношења новог сета закона о пороцима и врлини који забрањују женама у Авганистану да откривају лице и говоре на јавним местима.
Талибани...

Талибани...

Талибански владари Авганистана су прошле среде донели сет закона за спречавање порока и промовисање врлине. Они укључују захтев да жена сакрије своје лице, тело и глас када је ван куће. Такође забрањују слике живих бића, као што су фотографије.

Шефица мисије УН (УНАМА) Роза Отунбајева рекла је у недељу да закони пружају „потресну визију” будућности Авганистана. Она је рекла да ти закони проширују ионако неподношљива ограничења права жена и девојчица, при чему се чак и звук женског гласа изван куће очигледно сматра моралним прекршајем.

„После деценија рата и страшне хуманитарне кризе, авганистански народ заслужује много боље од претње или затвора ако закасне на молитву, погледају припадника супротног пола који није члан породице, или чак поседује фотографију вољене особе”, рекла је Отунбајева.

Са друге стране Забихулах Муџахид, главни портпарол талибанске владе, упозорио је на ароганцију оних који можда нису упознати са исламским шеријатским правом, посебно немуслимана који би могли изразити приговоре на донете законе.

„Позивамо се на темељно разумевање ових закона и на поштовање исламских вредности. Одбацивање ових закона без таквог разумевања је, по нашем мишљењу, израз ароганције”, рекао је он.

У одговору на извештај УНАМА, Муџахид је додао да „морамо нагласити да забринутост коју су изразиле различите стране неће одвратити Исламски емират од његове посвећености подржавању и спровођењу исламског шеријатског закона”.

Прочитајте ОВДЕ шта Стефановић каже о “дијалогу о литијуму”

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА