Најновије

У среду се у Суду БиХ наставља процес против Додика и Лукића

Почетак је заказан за 13 сати, а Бубић у изјави за Срну каже да је у плану саслушање сведока одбране Јелене Пајић Баштинац, генералног секретара председника.

Пред Судом БиХ у среду, 28. августа, биће настављен судски процес против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, најавио је адвокат председника Српске Горан Бубић.

Почетак је заказан за 13 сати, а Бубић у изјави за Срну каже да је у плану саслушање сведока одбране Јелене Пајић Баштинац, генералног секретара председника.

На прошлом рочишту 17. јула саслушана је сведок одбране председник Већа народа Српске Сребренка Голић која је објаснила процедуру усвајања закона у Народној скупштини и Већу народа у вези са Законом о објављивању закона и прописа Републике Српске и Законом о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.

Одбрана је на рочишту ставила примедбу на то што кључни доказ оптужнице Анекс десет Дејтонског споразума није прочитан, те да без извођења овог доказа није могуће извести било какав закључак о основаности оптужнице, односно донети било какву осуђујућу пресуду.

Након рочишта, из одбране су навели да ће наредно рочиште у среду бити важно јер ће тада ући у суштину деловања Кристијана Шмита, односно у овлашћења високог представника, да ли има законодавна овлашћења или не, да ли је именован у складу са међународним правом или не.

Судија Сена Узуновић, образлажући разлоге због којих Шмит не може бити позван као сведок, прочитала је на прошлом рочишту информацију која им је достављена из Министарства иностраних послова у Савету министара да околности на које би се он саслушавао нису релевантне за овај предмет.

Она је навела да се Дејтонски споразум и резолуције могу доказивати без тог сведока, уз тврдњу да Шмит има дипломатски статус као високи представник, да је он дипломатски агент који ужива имунитет и да није обавезан да сведочи.

Из тима одбране су истакли да је судија невешто покушала да "испегла" проблем који је направила, а то је уврштавање у доказ документа Министарства иностраних послова у Савету министара за који нико није знао и који се "нашао волшебно у судским списима, без ознаке судских списа, без адреса".

Након рочишта Додик је изјавио да Тужилаштво није успело да одбрани суштину оптужног захтева да је прекршио одлуке наводног високог представника не желећи да о томе расправља, што говори колико је процес сумњив.

"Чињеница да Суд није прихватио да Шмит сведочи говори о томе да се жели заштити неправо", рекао је он.

Тужилаштво БиХ је завршило са извођењем својих доказа 22. маја.

Пред Судом БиХ води се поступак против председника Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" због "непоштовања одлука Кристијана Шмита", који у Републици Српској није признат за високог представника, јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН, што је предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

ПЕСКОВ: Тема преговора са Украјином више није актуелна

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА