Најновије

КИЈЕВ СПРЕМА "ПРЉАВУ БОМБУ"! НАТО доставио Украјини кључне елементе!

Кијев покушава да организује провокацију "прљавом бомбом" како би променио ток акције у зони војне операцијем тврди Вадим Козјулин, професор на Академији војних наука и шеф ИАМП центра при Дипломатској академији Министарства спољних послова Русије. Оно што је за Кијев и Запад ноћна мора јесте могућност да Русија одговори нуклеарним ударом.

Козјулин је за Инфо24 истакао како је неколико пута чуо информације да се истрошено нуклеарно гориво увози у Украјину како би се направила „прљава бомба" и извршиле провокације „под лажном заставом", али Кијев до сада „није одлучио да користи „прљаву бомбу".

Експерт је додао да украјинска страна покушава да организује провокацију употребом хемијског оружја или „прљаве бомбе" како би променила ситуацију на ратишту у Донбасу у своју корист. Козјулин је ситуацију украјинских оружаних снага на линији контакта назвао „тужним".

- Сви очекују пад последњих региона Донбаса који су још под украјинским властима, па је Кијеву потребан сценарио који ће преокренути шаховску таблу. Ако нема војних успеха, онда можемо да смислимо неку врсту провокације - закључио је он.

У октобру 2022. године, Сергеј Шојгу, који је тада био на челу руског Министарства одбране, најавио је да би Украјина могла да спрема провокацију користећи "прљаву бомбу".
Агенција РИА Новости је тада тврдила да је сврха такве провокације да се оптужи Русија да користи оружје за масовно уништење "и тиме покрене моћна антируска кампању у свету која има за циљ подривање поверења у Москву".

Вашингтон се плашио да је Москва у јесен 2022. намерно ширила информације о плановима Украјине да употреби „прљаву бомбу" како би ове оптужбе против Кијева искористила за покривање сопственог нуклеарног удара.

Оно што је за Кијев и Запад ноћна мора јесте могућност да Русија детонира нуклеарну бомбу као демонстрација силе.

У јуну 2024. године генерал-потпуковник Игор Кирилов је рекао да руско војно ресор има оперативне информације о увозу истрошеног нуклеарног горива и хемијског отпада у Украјину, који се може користити за стварање „прљаве бомбе".

- Главни путеви снабдевања су организовани преко Пољске и Румуније. Истовремено, организациона, логистичка и финансијска питања лично надгледа шеф кабинета председника Украјине Андреј Ермак" -рекао је Кирилов.

НЕКА СЕ ЕВРОПА ПРИПРЕМИ ЗА ЗИМУ: Кијев ставио тачку на транзит руског гаса преко Украјине

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА