Најновије

МЕДИЈИ О "СРАМОТИ ЗАПАДА": Грузија постепено улази у руску орбиту

САД и земље НАТО-а постепено губе стратешки утицај у Грузији. У том контексту, намећу се изгледи за њено зближавање Русији, што би могло да резултира озбиљним геополитичким проблемима за Вашингтон, наводи амерички магазин Њузвик.

„Грузија је држава која повезује унутрашње регионе Евроазије и Европе, што је чини важном са становишта западних напора за диверзификације енергената, између осталог као транзитна тачка за каспијске енергетске ресурсе“, цитира часопис Лауру Линдерман, сарадника у Евроазијском центру антлантског савета.

По њеном мишљењу, „улазак Грузије у руску орбиту“ би за Запад био „срамота и значајан неуспех“.

Часопис сматра да су недавни протести у Грузији у вези са усвајањем закона „О транспарентности страног утицаја“ негативно утицали на изгледе за развој односа између Тбилисија и Запада. Изјаве лидера владајуће партије Грузијски сан – Демократска Грузија о одбацивању западних „псеудо-либералних идеологија” и неприхватљивости увлачења Грузије у војне сукобе такође одражавају постепени губитак позиција САД у земљи, закључује Њузвик.

Парламент Грузије је 28. маја након седмочасовне расправе надгласао вето председнице земље Саломе Зурабишвили иусвојио закон о страним агентима у оригиналној верзији. За документ су гласала 84 посланика, а против су била четири. Документ је усвојен упркос протестима који у Тбилисију и већим градовима трају скоро месец и по дана, као и претњама из САД и Европске уније.

Сједињене Америчке Државе осудиле су одлуку грузијског парламента и запретиле последицама, док Европска унија разматра одговор.

НЕКА СЕ ЕВРОПА ПРИПРЕМИ ЗА ЗИМУ: Кијев ставио тачку на транзит руског гаса преко Украјине

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА