Најновије

Пентагон одбија да коментарише упад у Курску област: Руска војска у ДНР остварила значајне добитке

Амерички званичник је апеловао на новинаре да питања о Курској области и стању на фронту код Покровска, постављају Украјинцима.

Вашингтон неће коментарисати руско напредовање на фронту у Донбасу, рекао је портпарол Пентагона генерал-мајор Ратног ваздухопловства САД Пет Рајдер и додао да ће објашњење за то морати да дође из Кијева.

Он је такође одбио да процени наставак напада украјинске војске на Курску област. Подсећања ради, украјински званичници су тврдили да ће Русија морати да размести одређене трупе са источног дела фронта како би одговорила на упад украјинских снага, међутим делује да темпо руског напредовања није успорен.

Током редовног обраћања за медије, портпарол Пентагона је упитан какве савете званичници Војске САД дају Украјини поводом тренутне ситуације.

"Ја нећу улазити у њихово планирање и наше савете у вези са тим, јер је то њихова одлука", одговорио је Рајдер, додајући да САД "комуницирају са Украјинцима како би боље разумели" шта су подразумева њихов декларисани циљ успостављања "тампон зоне" у Курској области".

Са друге стране, у Донбасу руске снаге су оствариле "значајне (територијалне) добитке", признао је портпарол Пентагона, истовремено одбивши да процени колико ће им времена требати да дођу до Покровска – града који служи као ослонац украјинске линије одбране и логистичко чвориште у ДНР.

Амерички званичник је апеловао на новинаре да таква питања постављају Украјинцима.

Украјинско руководство је до сада било недоследно у објашњавању циљева операције у Курској области. У почетку је канцеларија украјинског лидера Владимира Зеленског саопштила да је заузимање руске територије неопходно да би се добила јача позиција током евентуалних мировних преговора са Русијом.

Такође је поменуто да је потребно извршити притисак на Москву застрашивањем руске јавности, како би она прихватила украјинске услове.

Наратив се касније променио, а Зеленски је стварање тампон зоне прогласио кључним циљем украјинских трупа, а потом је, прошле суботе, тврдио да је упад заправо "спречио руски покушај да из Курске области уђе у украјинску Сумску област и заузме њен административни центар".

Када је упитан за мировне преговоре, Зеленски је негирао било какву намеру да се окупирана територија Руске Федерације користи као кец у рукаву током преговора.

"Рекли сте да је неко тврдио да играмо на ову карту ради дијалога. Каквог дијалога? Једини који говори тако нешто је Путин. Ми не играмо никакве карте", рекао је Зеленски.

Са друге стране, председник РФ Владимир Путин изјавио је да је упад и последице које је изазвао по руске цивиле учинио преговоре са Украјином немогућим, упркос претходним понудама о примирју под условом политичких и војних уступака украјинске стране.

ФСБ СПРЕЧИЛА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА ЖЕЛЕЗНИЦУ: Ухапшен сарадник украјинских служби

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА