Најновије

Руска војска: Није искључено да ће Кијев покушати да изведе атентате на званичнике Донбаса

Министарство одбране Русије не искључује могућност да би Оружане снаге Украјине могле да покушају да изведу атентате на званичнике нових руских региона уз примену хемијских супстанци, изјавио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту руске војске генерал Игор Кирилов.

Он је прецизирао да је руска војска у једном од скровишта Оружаних снага Украјине у августу пронашла супстанце припремљене за употребу које садрже смешу на бази талијум нитрата, као и тактичке смеше.

„Имајући у виду многобројне провокације са отровним хемикалијама и покушаје атентата на званичнике нових руских региона, не искључујемо сличне инциденте уз коришћење ових узорака“, оценио је Кирилов.

Поред тога, генерал је истакао да би увоз у Украјину искоришћеног нуклеарног горива које би могло бити примењено за прављење „прљаве бомбе“ и хемијске провокације „под туђом заставом“ био фактор ризика.

Он је додао да је руска војска на једном од последњих брифинга истицала да се испоруке организују преко Пољске и Румуније и под личном контролом Андреја Јермака, шефа кабинета украјинског председника.

Кирилов је још нагласио да Русија због тога поново апелује на Организацију за забрану хемијског оружја да „спроведе реалну и непристрасну истрагу чињеница о примени Оружаних снага Украјине отровних хемикалија, имајући у виду доказну базу“ коју је Русија доставила, као и да информише државе чланице конвенције о резултатима.

Начелник је приметио да нема јасне реакције од стране Организације за забрану хемијског оружја на доказане случајева да је Кијев прекршио Конвенцију о забрани хемјског наоружања.

Он је подсетио да Украјина, уз помоћ западних покровитеља, редовно крши Конвенцију о забрани хемијског оружја.

Начелник је такође открио да се војници Оружаних снага Украјине припремају за примену хемијске муниције помоћу артиљеријских система западне производње, пронађени су релевантни приручници за обуку.

Кирилов је такође објавио да је украјинска лабораторија која је откривена у Авдејевки, производила отровне супстанце у вредности више од 40 хиљада смртоносних доза за људе дневно.

У узорцима узетим на лицу места пронађени су натријум-цијанид и сумпорна киселина.

Осим тога, Кијев је добио око 500 тона триетаноламина, који може да се искористи за прављење токсичне супстанце – азотног сенфа, а само у јулу је испоручено 160 тона.

Истовремено, не постоје јавни подаци који би потврдили да супстанце нису искоришћене у незаконите сврхе, приметио је генерал.

Кирилов тврди да су Сједињене Америчке Државе и њихови савезници још пре почетка специјалне војне операције извезли најмање 16 хиљада биолошких узорака из Украјине ради производње агенаса, најопаснијих за становништво конкретног региона.
Русија је више пута истицала да Вашингтон задржава значајан интерес за добијање биолошког материјала грађана Русије, Украјине и других држава постсовјетског простора.

РУСИ РЕШИЛИ ДА СВЕ СПАЛЕ! Узбуна широм Украјине! (ВИДЕО)

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА