Најновије

Шта тзв. Косово може да очекује од Камале Харис?

Србија више не може да се награђује ни дипломатски ни економски ако не ради на признању "Косова", истиче Јануш Бугајски.

Актуелна политика администрације шефа Беле куће Џозефа Бајдена у вези с регионом Западног Балкана, посебно на тему тзв. Косова наставиће се и уколико Камала Харис победи на председничким изборима у Америци, односно она ће радити на томе да Србија призна косовску независност, сматра немачки академик и професор међународних односа Франц-Лотар Алтман.

"Она ће вероватно вршити већи притисак на Србију да коначно призна независност 'Косова', али ће се прво укључити у блискоисточну политику", нагласио је Алтман за портал "Европски Западни Балкан", а пренео "Албанијан пост".

Харисова ће, према његовим речима, задржати Бајденов став у подршци Западном Балкану и против руског лидера Владимира Путина. Такође, биће скептичнија када је реч о председнику Србије Александру Вучићу, за разлику од њеног противкандидата Доналда Трампа.

"За разлику од Трампа, она има негативан став према Путину, али и према његовим пријатељима, посебно у аутократским системима. Јасан анти-Путин став ће значити и да ће бити скептичнија према Вучићу и 'преблагом' понашању (некадашњег специјалног изасланика председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричарда) Гренела, који ће сигурно бити удаљен из регионалне политике ако Харисова победи", прецизирао је Алтман.

Стручњак за политику на Западном Балкану Јануш Бугајски пак сматра да би то што Србија (наводно) стоји иза "провокација" на тзв. Косову, у Црној Гори и Босни и Херцеговини могло да послужи као аргумент Харисовој администрацији да је српска регионална политика заправо огледало руске политике према Украјини.

Према његовим речима, упркос чињеници да Западни Балкан није међународни приоритет за Камалу Харис, она може отвореније да подржи косовску владу у њеним напорима да северни део Космета где живи већински српско становништво интегрише у државну структуру.

"Смиривање Вучића мора да се оконча, одлучнији приступ нормализацији односа Србије и Косова дао би резултате. Србија више не може да се награђује ни дипломатски ни економски ако не ради на признању 'Косова'", закључио је Бугајски за портал "Геопост".

ФСБ СПРЕЧИЛА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА ЖЕЛЕЗНИЦУ: Ухапшен сарадник украјинских служби

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА