Најновије

ВАШИНГТОН ПРЕТИ ОДМАЗДОМ: Стратешки споразум измениће правила игре у свету!

Нацрт Споразума о свеобухватном стратешком партнерству (CSSP) између Руске Федерације и Исламске Републике Иран (ИРИ) је спреман и у потпуности усаглашен након што је разрађен дипломатским каналима и у посебним радним групама. Истовремено, Бела кућа отворено прети Москви и Техерану ако потпишу дил!

Председници Владимир Путин и Масуд Пезешкијан у личним разговорима договорили су да ће историјски документ потписати током самита земаља БРИКС ове јесени. Овај споразум је био готов још у мају, али је његово потписивање одложено због трагичне погибије претходног иранског председника Ибрахима Раисија у хекикоптерској несрећи.

САД већ прете

Још током припреме пројекта СВСП, пише московска Правда, почела је права хистерија у медијима противника Москве и Техерана. То је део информационог рата који се већ дуги низ година води против Русије и Ирана. Сједињене Државе и њихови НАТО савезници, као и Израел, су у грозници због предстојећег руско-иранског савеза. Само у последњих шест месеци, од када су се појавиле информације о СВСП-у, у западној и светској штампи појавиле су се бројне хорор приче.

Бела кућа упутила је отворене претње и оштра упозорења руководствима Ирана и Русије. Утицајна међу демократама Хилари Клинтон рекла је да се неће смирити све док не ирански врховни вођа Хамнеи и председник Пезешкијан не заврше као либијски лидер Моамер Гадафи или вођа Ирака Садам Хусеин.

Ни републикански председнички кандидат Доналд Трамп не заостаје за њом. Он је, подсетимо, 2018. године, као шеф америчке администрације да би удовољио Израелу, попништио колективни договор са Ираном. И уместо ублажавања санкција Ирану, као одговор на одређено ограничење иранског „мирног нуклеарног програма", Сједињене Државе су увеле додатна казнена ограничења на финансијске и економске активности Техерана.

Трамп иако још није преузео „трон" од Бајдена већ прети Ирану, рекавши да ће Техеран платити  "велику грешку" и савез са Русијом. 

У складу са својим америчким савезницима, један број израелских политичара, укључујући и самог премијера Бењамина Нетањахуа, већ су пожурили да дају низ провокативних изјава да ће се борба јеврејске државе против светског зла као што су Иран и "палестински терористи" које подржава Техеран наставити. Они поручују да Русија неће моћи да спречи Израел, да уз подршку Запада, обезбеди да Иран смањи свој нуклеарни програм. Поготово ако намерава да створи сопствено нуклеарно оружје.

Очигледно, САД и Запад желе да изврше притисак на руководство у Кремљу, како би, ако не пореметили потписивање СВСП, онда барем спречили клаузулу о војно-стратешком партнерству Москве и Техерана попут оне која већ постоји у недавно потписаном Споразуму о свеобухватном стратешком партнерству, који су потписали Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонгун 19. јуна ове године. 

Према Уговору између Руске Федерације и ДНРК, свака од страна која би била подвргнута било каквој спољној агресији има право да рачуна на војну подршку земље партнера.

Биће то тектонска промена

Противници Русије добро знају да ће војно-политички савез Руске Федерације и Ирана неминовно довести до тектонских померања целокупног светског поретка, поткопати хегемонију Сједињених Држава и њених сателита у светској политици и коначно померити међународне односе према мултиполарном свету. 

Јачање војне сарадње и стратешког партнерства између држава, које су већ чланице етаблираних међународних организација као што су БРИКС, ШОС и Евроазијска унија, у потпуности ће елиминисати употребу војне силе као средства притиска на ове земље. Штавише, спречиће покретање сваке врсте отворене агресије на било коју од земаља "новог источног блока".

Потписивање СВСП-а и стварање војно-политичког савеза Русије и Ирана са обавезама пружања војне помоћи партнерима за Техеран је од суштинске важности. Иранско руководство уверено је да ће споразум бити потписан уз укључивање клаузуле о међусобној војној подршци. Иначе, слична објашњења већ дају и представници руског МИП-а.

У иранским новинарским круговима направљено је фигуративно поређење о могућем стратешком ефекту партнерства Москве и Техерана. Подсетили су да је моћ и снага иранске државе од древних времена Персије оличена у лику лава, приказаног са мачем у рукама на позадини златног сунца. Иран  истиче да ће пријатељство иранског лава са руским медведом представљати велику моћну силу, ван контроле сваког „агресивног шакала".

А што се тиче оштрице коју држи лав на иранском амблему, Техерану подсећа на стару персијску пословицу: "Мач који није углачан рђа". Руси би у тренутној међународној ситуацији рекли неопходно је "одржавати барут сувим" .

РУСИ ПРВИ ПУТ УПОТРЕБИЛИ НОВУ МАТРИЦУ ЗА НАПАД! Од овог нема...

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА