Најновије

Настављен поступак у Сарајеву: Суђење Додику и Лукићу је суђење сваком човеку који живи у БиХ

Бројни грађани, окупљени испред Суда БиХ, дочекали су Додика и Лукића громогласним аплаузом.

Пред Судом БиХ у току је окупљање грађана и носиоца јавних функција у Републици Српској и на нивоу БиХ, који су као сваки пут до сада дошли да пруже подршку председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Српске Милошу Лукићу.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да је данашње рочиште председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Српске Милошу Лукићу наставак фарсе пред Судом БиХ у процесу у којем се правна средства користе као средства притиска и уцене.

"Ово је притисак пред изборну кампању. Све је темпирано како би се ослабила политичка структура у Српској на власт довео неко ко слуша стране амбасаде", истакао је Будимир.

Делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је ово процес против Републике Српске у којем ће Српска победити.

"Намера овог поступка пред Судом БиХ је да се суди Републици Српској, јер суде првом човеку Републике и директору јавног предузећа само зато што су радили оно на шта их Устав и закони обавезују", истакао је Ковачевић.

Он је рекао да се обично, када се иде на суд, иде пред лице правде, а у овом случају, каже, праведнике изводе пред лице неправде, уз истицање да ће пресуда бити изречена Босни и Херцеговини, јер је ово политички, а не правни процес.

Министар финансија и трезора у Савету министара БиХ Срђан Амиџић рекао је да је суђење Додику и Лукићу суђење сваком човеку у БиХ.

"Морамо разумети да је ово суђење за сваког човека који живи у БиХ, не само у Републици Српској већ и у Федерацији БиХ. Уколико су урушене све норме, укључујући и законске, имате ситуацију да се ниједан човек који живи у БиХ неће моћи да се осећа сигурно", рекао је Амиџић.

Адвокат Миљкан Пуцар рекао је раније да одбрана наставља са саслушањем сведока и да се сада не може говорити о дужини трајања овог поступка, узимајући у обзир ранију праксу Суда.

"Када је реч о Лукићу, Суд би требало да донесе одлуке у вези са нашим захтевима које је одбрана раније упутила", рекао је Пуцар.

Данас je настављен судски процес против Додика и Лукића, због непоштовања одлука Кристијана Шмита, којег Република Српска не признаје за високог представника јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН, како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

Данас би требало да буде саслушан генерални секретар председника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац, пренела је РТРС. Рочиште је заказано за 13 сати.

РУСКА ОФАНЗИВА КРЕНУЛА: Шта се дешава у Курској области и каква је тактика

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА