Најновије

ШОКИРАНИ И У БАЊАЛУЦИ И У ВАШИНГТОНУ: Шамарчина за амбасадора Марфија - није се томе надао!

Изјава помоћника америчког државног секретара Џејмса О'Брајена показује да је финансијски удар на Републику Српску резултат личног обрачуна америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија са руководством Републике Српске. Ради се о највећем и најозбиљнијем шамару који је Марфи могао да добије.
Вашингтон...

Вашингтон...

Овако политички аналитичар из Бањалуке коментарише О'Брајенову изјаву, који је у интервјуу за БиХ портал „Капитал“ рекао да је изненађен информацијом да су физичким лицима у Републици Српској затворени рачуни и угрожена егзистенција због америчких санкција.

Највећи шамар Марфију до сада

Све време свог мандата, Мајкл Марфи се понашао недипломатски и био је у личном обрачуну, не само са Милорадом Додиком, већ и са целокупним руководством Републике Српске, објашњава Козомара.

„Он је заиста необичан амбасадор, који није поштовао ни једну одредбу Бечке конвенције, која уређује дипломатске стандарде и зато је ово изненађење за све у Републици Српској, да је О'Брајен, који је надређени Марфију ово изјавио“, наводи он.

Након О'Брајенове изјаве, Козомара не очекује да се, како каже, било шта спектакуларно догоди, јер је Марфију истекао мандат и наредног месеца одлази из Сарајева. Даглас Џонс именован је за главног америчког дипломатског представника у БиХ. Међутим, за све који су остали без посла и плата због силеџијског понашања Мајкла Марфија, О'Брајенова изјава је макар морална утеха.

Не зна се какав ће бити Џонс, али сасвим је сигурно да се особа какав је Марфи дуго неће скоро појавити. Досадашњи амбасадор превршио сваку меру пристојног понашања. Конкретно, у случају увођења санкција, службеник америчке амбасаде упадао је у банке у Републици Српској и претио да ће им САД блокирати платни промет са иностранством уколико не блокирају рачуне оних појединаца и фирми које се налазе на списку санкционисаних од стране америчких власти.

Проблем је у томе што је О'Брајен у интервјуу за „Капитал“ навео да су санкције управљене на борбу против корупције. Међутим, ни једна особа или компанија којој су рачуни блокирани није за корупцију чак ни оптужена. Као жртве Марфијевих поступака нашли су се многи појединци, демократски изабрани функционери Републике Српске, чланови њихових породица, али и медији, попут „Алтернативне телевизије“ или „Уна ТВ“, подсећа Козомара. И нико од њих није чак ни оптужен, а камо ли осуђен за корупцију.

„Он је заиста превршио сваку меру пристојног понашања. Не верујем да такав може бити било који други амбасадор САД и да ће политика Стејт департмента бити барем мало коректнија и озбиљнија у БиХ“, сматра наш саговорник.

Пукотина у америчком систему

И политиколог Војислав Савић сматра да је О'Брајенова изјава између осталог и признање да је Марфи радио на своју руку и да се ради о његовом личном обрачуну са Републиком Српском. Из О'Брајенове изјаве види се да систем који су САД успоставиле у свом деловање према БиХ није кохерентан.

„То је пукотина која показује да се те ствари не раде системски, него да то може бити и на основу неких личних анимозитета које развијају одређене дипломате и одређене структуре. Сигуран сам то што је урађено са затварањем рачуна није била законска обавеза тих банака, него су то урадили из страха због личних претњи из амбасаде, што излази из оквира дипломатског понашања“, каже Савић.

Ни Савић, како каже, не очекује да ће Вашингтон, након Марфијевог одласка из Сарајева направити нарочити заокрет у политици према Српској – остаће на истој линији, али вероватно ће људима бити омогућено да имају своје банковне рачуне.

„Ван је сваке памети и у новијој историји Европе није забележено да грађани због политичких ставова испаштају и не могу да отворе рачуне. И сама чињеница да О'Брајен није био упознат са тим говори о томе колико то излази из оквира чак и агресивног понашања“, закључује он.

Одговарајући на питање шта је са људима који без судске пресуде могу остати без посла, немају личне рачуне и слично и да ли је увођење санкција кршење људских права, О'Брајен је у интервјуу за „Капитал“ рекао да је изненађен том информацијом и да би волео више да зна о томе.

„Наше санкције поручују да не желимо да одређена понашања попут корупције користе долар и рачуне деноминиране у америчким доларима. Ми смо ти који одлучују ко може да користи наш систем. Изненађен сам што чујем за друге последице које сте навели. Чини ми се да је то ипак узроковано нечим другим. Волео бих да знам више о томе. Изненађен сам што чујем да се људима не може платити“, рекао је он.

На О'Брајенову изјаву реаговала је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић, која је изјавила да би Обрајен требало да види зашто је Амбасада САД у БиХ наредила затварање рачуна физичких и правних лица у Српској који се налазе на листи америчких санкција.

Према њеним речима, санкције уведене физичким и правним лицима у Републици Српској немају везе са корупцијом, како то О'Брајен тврди, јер нико од њих није процесуиран и осуђен за корупцију.

„Он каже да се затварају рачуни који су у доларима, јер не желе да се долар као њихова валута користи у коруптивне делатности, али код нас су затворени рачуни у конвертибилним маркама, рачуни преко којих људи добијају плату. Препоручила бих О'Брајену да се јави у Амбасаду САД и види шта се десило, јер ми имамо информацију од банака да је њима ова амбасада наредила да се ти рачуни затворе“, истакла је Видовићева.

Прочитајте ОВДЕ о најновијем фалсификовању историје од стране Шиптара

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА