Најновије

Кајмакчалану у походе - полазак 13. септембра

Удружење “Србски светионик” по седми пут организује пут у Грчку и на Кајмакчалан, највиши врх планине Ниџе, на обележавање значајне годишњице Великог рата, пробоја Солунског фронта, од пре више од једног века.

Српска војска након славних победа у лето и јесен 1914. на Церу и Колубари морала је крајем 1915. године услед Тројне инвазије (Аустро-Угарска, Немачка и Бугарска) да се повуче ка југу, односно Краљевини Грчкој, преко албанских гудура и црногорских планина све до Јонског мора... Овај догађај је до тад незабележен у историји и познат је као Голгота Срба преко Албаније.

Нико не зна шта су муке тешке, док не пређе Албанију пешке

После опоравка на Крфу, Виду, Корзици и Африци, две српске армије су пребачене на Солунски фронт где су вођене тешке и крваве борбе за Ослобађње Кајмакчалана у септембру 1916. године, а највећи допринос је дала Дринска дивизија и четнички одред Војводе Вука. Да би две године касније 15. септембра 1918. године Српска војска са француским јединицама пробила Солунски фронт и незадрживо ослобађала Вардарску Македонију.

Немачке, аустроугарске и бугарске јединице биле су у паничном бегу, а онда је 29. септембра 1918. Бугарска је капитулирала, што је био велики успех. Наредна два месеца је ослобођена читава територија Краљевине Србије и етнички простор Срба који је окупиран од Аустро-Угарске монархије.…

План пута

“Први дан - петак 13.09.2024
Крећемо из Београда око 20 сати аутобусом. Задржавамо се у Параћину, Нишу и Врању, да покупимо путнике, али само на бензинским пумпама, нећемо улазити у град.

Други дан - субота 14.09.2024
Ујутро око 07:00 сати стижемо у место Удово, јужни део Вардарске Македоније, недалеко Ђевђелије. Ту ћемо посетити једну спомен-костурницу из Великог рата посвећену жртвама Валдановског покоља 1915. године.

Прелазимо границу код Ђевђелије у северни део Грчке где има место Евзони, општина Поликастро. Ту се налази велики споменик савезничким војницима (Енглеске, Француске, Грчке, Србије и Италије) који су 15. септембра 1918. пробили Солунски фронт. Положићемо венац, одржати парастос, запалити свеће и чути историјски час из тога времена.

Настављамо до Солуна, где ћемо око 14:00 сати посетити Зејтинлик, једно од највећих србских војничких гробаља ван Србије. Попричаћемо са Олгом и Крстимиром чуварима гробља, те обићи гроб деда Ђорђа Михаиловића и чути приче о томе како је Зејтинлик настао и још понешто. Прекопута гробља је сувенирница.

Поподне имамо слободну шетњу по Солуну, а смештај у унутрашњости Грчке, у једном од хотела.

Трећи дан - недеља 15.09.2024

Ујутро крећемо у 06:30 сати за Кајмајкчалан. Попећемо се до спомен костурнице коју је краљ Александар I Карађрођевић сазидао за своје дивјунаке. Тамо ћемо имати такође историјски час и рецитације на тему Великог рата. После тога идемо у Битољ. Ако успемо, обићићемо и војничко гробље.

Око 15 сати кренућемо за Србију. План да стигнемо у Београд је увече око 22:30 сати.

Могућа је корекција плана пута услед непредвиђених околности на путу.

Цена пута је 82 EUR, односно 9.800 динара. У цену је урачунато путовање, смештај (ноћење) и један доручак. У цену нису урачунати индивидуални трошкови.

Напомена: Уплаћени новац се не враћа!

Број путника је ограничен, па водите рачуна да се што пре пријавите, односно уплатите, јер се само уплата рачуна као резервација.

Све информације и резервације можете добити путем следећих контаката:

Телефон: +381 63 283563 (Станко)
Ел. пошта: srbskisvetionik@gmail.com
Портал: www.srbskisvetionik.org.rs “, наводе организатори.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА