Најновије

"Косово" пет месеци уочи избора: Једини који могу срушити Куртија су Американци

"Најбитнији утицај у овој игри имају САД и како ће они одиграти. Из САД отворено критикују Куртија и владу, али да ли ће конкретно подривати његову странку или не, то ћемо тек видети", каже аналитичар Неџмедин Спахиу.

Аљбин Курти, премијер тзв. Косова и апсолутни фаворит на изборима расписаним за фебруар 2025. године, пожелео је себи и својој странци и пре него што су избори расписани, да на њима буду успешни као ФК "Балкан" из Суве Реке, односно да у фебруару освоје "и првенство и Куп". Преведено са језика симбола да догодине победе и на локалним и на парламентарним изборима.

Да се избори на "Косову" одржавају сада, крајем августа 2024, Куртијева жеља највероватније би била испуњена. Последња објављена анкета, она од пре који месец показује да би Куртијево Самоопредељење на парламентарним изборима досегло до 49,5 посто, опозициона ДПК до 17, ДСК која је у том тренутку била у великом паду око 16 посто, док би се Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја борила за опстанак, односно за голи цензус. Овде ваља имати у виду да је поменута анкета урађена пре него што је ДПК одредила Бедри Хамзу, садашњег градоначелника Јужне Митровице за свог кандидата за премијера и пре него што је Бедри Хамза, са ставовима, по оцени аналитичара, "које Американци желе да чују", позван почетком августа на састанак у Стејт Департмент.

Хамза, који је више пута као приоритет истицао добре односе са Вашингтоном, није се, иначе, последњих месеци посебно ангажовао око отварања моста на Ибру, што би и требало да буде његов посао као градоначелника Јужне Митровице а у предизборној кампањи свакако му не би одмогло. Тај посао месецима већ води премијер Аљбин Курти. 

У Америку је, одмах за Хамзом, у кампањи која је увелико почела, али са упадљивих десетак дана заостатка кренуо и сам Курти, где је у Чикагу учествовао не конвенцији Демократске странке. Тамо је, уз фотографије испод самог крова дворане, после серија интервјуа на Космету у којима је говорио да о отварању моста у Митровици "нема дискусије", да је то питање "решено", нешто помирљивије изјавио да у својој намери не планира да "изненади савезнике".

У међувремену, у кампању је увелико кренуо и Рамуш Харадинај који је самоуверено, иако га анкете држе на ивици цензуса, изјавио како ће се главна борба у фебруару водити између њега и Куртија, замоливши успут грађане да не дозволе да "два пута буду преварени".  

Да ли су избори на "Косову" решени већ сада, пет месеци пре отварања бирачких места и чиме опозиција да се супротстави Куртију који пред бираче излази са "освојеним севером" и "утврђеном границом Косова изнад Лепосавића"?

Универзитетски професор и аналитичар из Косовске Митровице Неџмедин Спахиу, добар познавалац косовских политичких прилика, у разговору за РТ Балкан слаже се да анкете које Куртијевом Самоопредељењу дају до 50 посто, ДПК 17, ДСК око 16 посто, а Алијансу за будућност Косова Рамуша Харадинаја држе на ивици цензуса, поприлично одговарају тренутном расположењу бирача на КиМ.

"Ипак, до избора има још пет месеци, то је много времена, много ствари може се променити. Питање је каква ће атмосфера бити до тада, какав ће удео Америке преко својих канала, свог утицаја на процесе у Косову, бити у свему томе", каже професор Спахиу.

Наш саговорник процењује и да Куртијева опозиција на Косову у последње време није баш превише мудро деловала.

"Да би Курти добио 50 посто на Косову он се поигравао узевши део од ДСК, некадашње Руговине странке, како би се Руговина застава виорила на скуповима 'Самоопредељења' и како би показао да се он сад вратио поштовању према Ибрахиму Ругови. На тај начин Курти је добио огроман број гласова те странке и приближио се на 50 посто. Са друге стране, Иса Мустафа, тадашњи лидер, показао је својевремено да је потпуно окренуо леђа Ругови. То је разлог зашто су бирачи ДСК прешли код Куртија. Нови лидер ДСК Љумир Абдиџику покушава да створи нови профил странке која би се препознавала по свом имену а не по имену Ибрахима Ругове. На тај начин Абдиџику је радио и ради на своју штету а у корист Куртија", процена је професора Спахиуа.

Саговорник из ове процене извлачи закључак да су Куртија до резултата из поменутих анкета погурали противници а "уништавали једино његови неспособни, а у неким случајевима и корупмирани министри". Што се тиче самог Куртија, за њега на Косову, каже професор, не постоји перцепција да је корумипран и то је његова велика предност.

"Са друге стране, он је био критикован због свог односа према северу Косова што је његов главни успех. Опозиција је на тај начин желела да се додвори Американцима па су критику свели на север, док су затајили на задатку да критикују Куртијеве потезе у области привреде, образовања, здравства... Тиме су садашњем премијеру омогућили да подиже свој рејтинг. Остаје отворено питање да ли ће опозиција до избора остати на критици Куртијевих потеза само на северу или ће критику проширити и на друге области. Ако буду радили као што раде сада, процењујем да ће резултат бити управо како показују садашње анкете", оцењује наш саговорник.

У ситуацији када Курти своју кампању самоуверено заснива на потезима на северу Косова, процене су да је друго важно питање на коме ће се опредељивати бирачи, однос појединих политичких субјеката на Косову према САД.

"Све зависи на коју ће се страну окренути Америка. Ако желе пораз Куртија или да смање његов утицај они ће покушати да откину његове коалиције партнере. То су мале, али јако битне странке, посебно бивша странка Вјосе Османи, која се дистанцирала од ње и приближила Куртију.  Ако би Американци убедили ту странку да не иде са Куртијем, то би знатно утицало на Куртијев резултат. Та странка, сама по себи нема 2-3 посто, али, у коалицији са Куртијем даје велику синергију. Моје мишљење је да би без бивше странке Вјосе Османи, Курти добио мање од 30 посто", процењује Спахиу.

Други важан фактор који може утицати на изборни резултат јесте и што Самоопредељење, наставља Спахиу, има у својим редовима доста атеиста, али и групу конзервативаца, људи јако окренутих вери. Та група, по оцени саговорника, у последње време се осипа, напуштају Куртија и питање је одакле ће он надоместити те гласове и какву ће акробацију направити.

Што се тиче премијера Албаније Едија Раме који није у најбољим односима са Куртијем и који подржава ДПК Хашима Тачија, односно садашњег председника Мемљија Краснићија, професор Спахиу очекује само утицај на мобилизацију чланства ДПК, али не неки велики утицај на изборни процес и резултат.

"Понављам, најбитнији утицај у овој игри имају Сједињене Државе и како ће они одиграти. Они отворено критикују Куртија и владу, али, да ли ће конкретно подривати његову странку или не, то ћемо тек видети", каже Спахиу.

Што се тиче севера Космета, наш саговорник не очекује да ће Курти до избора предузимати нове акције што се тиче школства, здравства па чак када је у питању и отварање моста на Ибру.

"Наравно, очекујемо нове посете Куртија северу КиМ већ током јесени и зиме, нарочито како кампања буде одмицала. Долазиће да се шепури, да са министрима пије кафу на шеталишту, да показује како је он апсолутни 'господар севера'. Очекујемо и отварање моста. Биће ту много полиције, специјалаца, дугих цеви, кад већ нема резултата у економији, кад му народ не живи боље него горе, ми ћемо бити његови жртвени јарци. Сама опозиција нема тако јак адут у рукама, чак ни посета Хамзе Стејт Департменту не вреди колико слика Росу крај споменика Кнезу Лазару у центру Северне Митровице, или слика Свечље како весла по Газиводама. Једино што је извесно, нас чекају тешка времена и пре и после избора", јетко ових дана причају и процењују наши саговорници, Срби из Северне Митровице.

ШОК ПРЕОКРЕТ КОД ПОКРОВСКА: Руси приметили замку - брзи колапс украјинских снага уопште није случајан

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА