Најновије

КРАХ УКРАЈИНАЦА НА ПОКРОВСКОМ ПРАВЦУ: Ни муниције, ни људи...

Руска војска је заузела Новогродовку, иако је била добро утврђена, а за брзо напредовање руских снага постоји два разлога – недостатак људства и муниције, и криза у командовању и руковођењу, сматра бивши саветник министра унутрашњих послова Украјине Виктор Андрусив.
Русија - укратко речено...

Русија - укратко речено...

Према његовим речима, украјински војници у очају напуштају своје положаје на Покровском правцу.

"У пролеће је Новгородовка била добро укопана и утврђена. Сада је већ заузета. Непријатељ за неколико недеља прелази раздаљине, за које му је раније требало неколико месеци. Шта се дешава?", пише Андрусив за лист "Газета на украјинском".

Како се наводи, руска војска је заузела Новогродовку, а то је "лоша вест" за Украјинце.

"Сетите се, у пролеће сам вам показао како су изграђена утврђења. То се све налази на свега 10 км од Новогродовке, а и сам град је, подразумева се, укопан, због чега је читава територија могла да се држи веома дуго. Сада ју је непријатељ заузео веома брзо, као и наша утврђења из којих ће га бити тешко истерати", додаје Андрусив.

Због пада Новогродовке, бивши саветник украјинског министра унутрашњих послова сматра да је створена велика опасност за "Карловско утврђење" (село око ког се тренутно воде борбе), које би се могло "дуго бранити, да га непријатељ није заобишао".

Подсећања ради, дан раније саветник шефа ДНР Игор Кимаковски рекао је да је руска војска заправо ослободила Новогродовку за два и по дана без значајнијих губитака.

Андрусив оцењује да за убрзано напредовање руске војске постоје два кључна разлога.

"Из разговора са својим људима, закључио сам да постоје два јасна разлога. Физички - недостатак људи и граната. Има толико мало људи да оператери ФПВ дронова држе ровове. Исто је и са гранатама - сада уопште нема шта да се испаљује", пише он и додаје:

"Други разлог је руководство. Овде нећу ништа писати, сетите се сами где и са ким је било јавних сукоба. Ја ћу у своје име додати да су почетком пролећа смењивани команданти бригада за једно изгубљено село, а онда је дошло до оперативне кризе и ништа се не дешава".

Због читаве ситуације, Андрусив наводи да у бригадама размештеним у Доњецкој области уверење да постоји споразум по ком ће се област предати узима све више маха.

"Прво сам то чуо ту и тамо, али сада чујем то од скоро свих са којима разговарам. И овај тренд доводи до чињенице да се позиције једноставно напуштају. Немојте веровати да они на врху не знају за кризу. Апсолутно је нетачно да им се саопштавају само добре вести - команданти бригада све саопштавају без улепшавања. Само треба да верујете да руководство има одређен план, али нећу износити шта би то могло да буде", закључио је он.

Наводе бившег украјинског званичника, потврдио је и заменик директора ЦИА Дејвид Коен, који је рекао да рекао да руске снаге напредују у правцу Покровска и признао да ће руске трупе ослободити овај град.

"Мислим да су, што се тиче линије фронта, борбе сада неколико недеља или дуже концентрисане око града Покровска. Руси тамо имају одређене успехе. Могу да заузму Покровск", оценио је Коен.

Прочитајте ОВДЕ шта је Лавров поручио Кијеву

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА