Најновије

МАКРОН ПОРУЧИО СРБИЈИ: Место вам је у ЕУ - треба што пре почети са Охридским споразумима! (ВИДЕО)

Председник Француске Емануел Макрон се на почетку обраћања захвалио председнику Вучићу на топлом дочеку и навео да му је драго што се са својом делегацијом вратио у Србију.
Макрон

Макрон

"Желео бих да данас својим присуством поново упутим поруку пријатељства Француске Србији и да на најодлучнији начин изјавим да је вашој земљи место у Европи, Европској унији", рекао је Макрон.

Навео је како су у последњих пет година односи Србије и Француске доживели нови узлет.

"Ојачала је наша економска сарадња. Француска предузећа дугорочно су се ангажовала на инфраструктурним пројектима као што су београдски метро, модернизација Аеродрома 'Никола Тесла' на којем ћемо сутра обележити успешно окончане радове, модернизација мреже за електродистрибуцију, управљање отпадом и сарадња у области здравства", истакао је Макрон.

Нагласио је како су привредне делатности све бројније у оба смера и да постижу све већи успех, као што су показали разговори у Београду у јуну и у Паризу почетком августа на маргини Олимпијских и Параолимпијских игара.

"Француска агенција за развој која је присутна у Србији од 2019. године издвојила је своту од готово 600 милиона евра и наставља да развија своје активности. Наши стручњаци раде на пружању подршке у спровођењу реформи и еколошкој и енергетској транзицији у Србији. Данас споразуми који су потписани су јако важни за све то", рекао је Макрон.

Додао је како ће сутра имати задовољство и част да посети једну од највећих националних културних установа Србије која се налази у Новом Саду, као и да у великој мери спортисти представљају спону између две земље.

"Почевши од Новака Ђоковића. Спортисти двеју земаља су добили јако пуно медаља. Имали смо дивних слика овог лета са Олимпијских игара. Ви имате вашег хероја кога сте ви овде славили када се вратио у Србију. Ми смо га такође славили у Француској. Он је постигао невероватан успех", поручио је Макрон.

Напоменуо је да се вратио у Србију да би видео како Србија и Француска могу да наставе свој пут у међународном и европском контексту.

"Пуно тога се догодило у последњих пет година, имамо пуно тензија. Рат се вратио на европски континент са агресијом Русије против Украјине. Сем тих питања која себи постављамо, па и сумњи које нас обузимају, моја порука је једноставна, Европска унија и њене земље чланице, њима је потребна у овом контексту, јака и демократска Србија, а Србији је потребна јака и суверена Европска унија како би бранила њене интересе. Србији је место у Европској унији и она ту може да одигра једну веома важну улогу и да послужи као пример и замајац читавом региону Западног Балкана и ми смо спремни да пружимо подршку свим напорима који су неопходни, како у области економије, тако у побољшању владавине права и свакодневног живота", поручио је Емануел Макрон.

Додао је да би желео да се ускоро стекну услови за отварање новог кластера преговарачких поглавља између Србије и Европске уније, као и да је Француска спремна да и даље покреће иницијативе у оквиру Европске политичке заједнице у којој се глас Србије поштује и чује.

"Као и Француска, и Србија тежи ка независности и суверенитету, који данас само Европска унија може да јој понуди захваљујући средствима за стратешку аутономију којима располаже. Та филозофија, та доктрина, то је управо оно што Француска носи већ седам година у ЕУ, од 2022. године, то је оно што носе сви Европљани, то је оно што зовемо Агенда из Версаја из 2022. године и то је део мандата садашње Европске комисије. Стратешка аутономија, ми можемо заједно да је консолидујемо, да појачамо нашу безбедност. То није само на нивоу ЕУ, већ је у оквиру Европске политичке заједнице и то све градимо заједно са земљама које желе да се приближе Европској унији. Због тога, избор борбених авиона 'рафала' је један јасан избор који представља вољу за дугорочним савезом између наше две земље у склопу снажне, суверене Европске уније и тај избор учествује у нашој стратешкој аутономији. Градимо нашу одбрану и желимо да оперативно будемо независни", истакао је Макрон.

Напоменуо је да то треба да настави да се ради у свим секторима "како бисмо били што отпорнији у међународном окружењу које је постало све неизвесније".

"Имали смо пандемију која нас је све погодила и имамо геополитичке кризе. Пандемија је била пре само четири године, то су многи заборавили, али ту смо видели колико смо крхки, колико смо осетљиви. Управо због тога су ови споразуми које смо потписали. Имамо споразум између наших влада и других 11 споразума који нам омогућавају да продубимо нашу сарадњу, да ојачамо наше везе и да побољшамо наше капацитете, да се суочимо са великим променама када говоримо о одрживом расту, о енергетици, о инфраструктурама. Ви сте говорили о енергетици колико је управо то важно, како за вашу земљу, тако и за цео регион", навео је Макрон.

Истакао је да је центар за онкологију јако важан за Француску, а да су присутни и представници великог броја фирми које ће помоћи свим везама између две земље.

"Желим да вам се захвалим и на ономе што радите за француски језик и за оно што сте одабрали. Ми заиста желимо да будемо ваш партнер и да ви будете наш ближи партнер у организацији Франкофоније. Управо због тога ћемо се сусрести са младим Французима и српским актерима и разговараћемо о вештачкој интелигенцији. То је тема која је јако важна, Србија тренутно председава Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију, а Француска ће у фебруару 2025. године бити домаћин самита посвећеном управо овој теми", рекао је Макрон.

Додао је да исто важи и за област метала од стратешког значаја за шта је такође потписан споразум и нагласио да се томе радује.

"Видим колико су страсти ту понекад узавреле. То је заиста јако важна тема за наш суверенитет, за нашу енергетску транзицију. Ми у Француској такође имамо важне пројекте у овој области и зато је јако важно да владе сарађују како бисмо били сигурни да сви ти пројекти поштују најбоље стандарде по питању заштите животне средине. Ми можемо да вам помогнемо, имамо искуства, али наравно све те одлуке су на Србији. Србија је суверена да донесе сопствене одлуке", нагласио је Емануел Макрон.

Говорећи о односима Београда и Приштине, Макрон је рекао да је нормализација тих односа саставни део процеса приближавања Европској унији.

"То питање неће бити решено без компромиса обе стране и, сходно томе, ако не буде политичке храбрости да се постигне решење. У том смислу, желим да честитам српским надлежним органима крајем прошле године како би почели са спровођењем споразума из Охрида. Са нашим европским партнерима рекли смо колико смо забринути због недавних једностраних потеза Косова који не шаљу добар знак. Будите уверени да ће Француска и даље с посебном пажњом пратити услове у којима живи српска заједница на Косову и у том контексту смо посебно привржени образовању заједнице општина са већинским српским становништвом", навео је Макрон.

Истакао је да је његова данашња порука, пре свега, порука одлучности и поверења.

"Наставићемо да пружамо подршку напорима који се улажу у европско посредовање како би се остварио напредак у нормализацији односа између Србије и Косова, што је од кључног значаја и за читав регион Западног Балкана. На тај начин ће се побољшати и ваши односи са свим партнерима. Имаћемо слободно кретање становника и бољи живот за све ваше грађане", поручио је Макрон.

Погледајте снимак Макроновог обраћања:

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА