Најновије

МАКРОН ПОРУЧИО СРБИМА ПРЕД ДОЛАЗАК: Балансирање између великих сила је илузија

У Србију долазим са једноставном поруком: Европској унији и њеним земљама чланицама потребно је да имају једну снажну и демократску Србију у њиховом окриљу, каже француски председник Емануел Макрон који ће данас стићи у Србију.

У ауторском тексту за београдску "Политику" поручује да је Србији потребна једна снажна и суверена Европска унија да брани и промовише њене интересе, уз поштовање свог идентитета.

Даље наводи да је "упркос већ снажној блискости између Србије и ЕУ, перспектива приступања Европској унији не привлачи онолико колико би требало док се у позадини мешају забринутости и замор, посебно у вези с ритмом приступних преговора, али понекад и једна врста ресантимана, па чак и неповерења у вези с Европском унијом, који свој извор имају у новијој историји и у сукобљеним или конфликтним сећањима".

"Србија, наравно, припада Европи својом географијом, али више од тога, припада јој својом историјом; историјом једног поноситог народа који има снажан идентитет од кога никада није одустао. Данас су размене много богатије са земљама Европске уније него са било којом другом земљом или скупином земаља", каже Макрон.

У први план истиче економску повезаност, или боље рећи зависност Србије од Европске уније.

"Време је да заједно без острашћености сагледамо историју да не би више представљала препреку, што она данас још увек јесте, између нас и, још и више, између земаља региона које су све позване да буду заједно у окриљу Европске уније. Историчари свих наших земаља – чланица ЕУ и земаља кандидата, вероватно би могли да нам помогну на том путу ангажујући се у колективном раду на томе", каже Макрон.

Поручује да Србија не треба да се плаши за свој интегритет и своју сувереност уласком у ЕУ, али заборавља да каже да само пет чланица ЕУ не признаје једнострано отимање дела Србије и да поједине чланице отворено раде на нарушавању територијалног суверенитета Србије.

"Та болна сећања, као ни те запитаности, не треба да одвраћају грађане Србије од оног што је очигледно: њихово место је у Европи, уз Француску – којој није ништа мање стало него Србији до особености своје историје и културе – у тој заједници која је једино место у коме ћемо моћи заиста да бранимо вредности које су нам заједничке", тврди Макрон.

Додаје да Србија има своје место у окриљу Европске уније, али не наводи у којим то границама Србија има своје место у ЕУ.

"Када је рат, још једном, поново избио на нашем континенту, инициран од стране Русије која у Украјини следи бруталан план освајања, идеја да Србија може да тражи свој пут у вечитој игри балансирања између сила које ће у њој видети само пиона за жртвовање на шаховској табли само је илузија: само у окриљу ЕУ – уније суверених држава које деле исту визију своје будућности, Србија ће моћи да остане Србија", поручује Макрон.

Најављује да ће изградити стратешку аутономију обезбеђујући себи средства да осигурамо безбедност и јачајући нашу сарадњу у одбрани, додајући да ће бити изграђена у области индустрије у свим секторима наводећи области критичних сировина, лекова, вештачке интелигенције

"Питање које се поставља Србији, али и свима нама Европљанима у овом тренутку, још више него питање о неопходном одржавању уједињеног фронта против Русије, је питање о типу друштва у коме ће сутра хтети да живи наша омладина. По том питању, немам никакве сумње у то, млади у Србији ће имати исти одговор као и млади у Француској", каже Макрон.

Макрон се подсетио своје посете 2019. године наводећи да му је част што долази на позив Вучића, "с амбицијом да поновно повеже нити једног давнашњег пријатељства, које се калило на фронту Првог светског рата са још живим сећањима на војску на Солунском фронту".

Каже да је 2019. године говорио о неопходној храбрости да би се дошло до компромиса по питању Косова и Метохије.

"Пут који смо предложили ка неопходној нормализацији чува суштину: могућност за Србе да живе на Косову уз поштовање закона али не одричући се свог идентитета ни својих природних веза са Србијом; али такође и постојање гаранција које се тичу очувања српског културног и верског наслеђа", каже Макрон, алудирајући на такозвани француско-немачки план.

Поручује да ће остати лично ангажован, као и цела ЕУ на спровођењу Охридског споразума, најпре на успостављању Заједнице српских општина.

"Хтео бих да завршим речима да моја данашња посета Београду, нове етапе које постављамо за нашу билатералну сарадњу, стварно стратешко партнерство које градимо, апел који сам упутио за одлучно ангажовање Србије у приступању Европској унији, све то чини једну поруку поверења у нашу заједничку будућност и такође најбољи начин да се негује и продубљује наше тако драгоцено пријатељство", закључује Макрон.

НЕМАЧКИ НОВИНАР О НАПАДУ НА КУРСК: Вратили смо се тамо где смо били 5. августа

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА