Најновије

НА ДАНАШЊИ ДАН: Бивши шиптарски "премијер" о америчком креирању "независног Косова"

Посета делегације америчких сенатора и конгресмена 29. августа 1990. била је кључна за америчку подршку "Косову" у уклањању српског режима с Косова, истакао је посланик Демократског савеза "Косова" и бивши премијер самопроглашене државе Авдулах Хоти.
Америка

Америка

Према његовим речима, потоњи председник тзв. Косова Ибрахим Ругова изнео је тада захтев сенаторима, јасан и непромењен – независност "Косова" је једино решење за мир на Балкану, а потом одмах отпутовао у САД, у септембру, да "понови свој став који подржава народ Косова".

"Данас, после 34 године, много јасније размишљамо о историјском значају ове посете. Цео народ Косова остаје дубоко захвалан овој делегацији јер је отворила врата САД и западном свету за подршку ослобођења и независности Косова", написао је Хоти на Фејсбуку.

Подсетио је да је у част овој делегацији, у којој су били сенатор Боб Дол, Џон В. Ворнер из Вирџиније, Џејк Гарн из Јуте, Дон Никлс из Оклахоме, Алфонс Д'амато из Њујорка, Стив Симс из Ајдаха и Кони Мек с Флориде, и у знак сећања на значај ове посете, Министарство спољних послова тзв. Републике Косово 29. августа 2020. поставило спомен-плочу испред хотела Гранд.

Додао је и да "српска полиција репресивним мерама и сузавцем није дозволила окупљеним Албанцима да поздраве америчку делегацију".

"Наши напори за интегрисање Косова у ЕУ и НАТО се настављају. Наши напори да оснажимо демократију и економски развој су стални. Нека Бог благослови пријатељство Републике Косово са Сједињеним Америчким Државама!", закључио је Хоти.

Прочитајте ОВДЕ о провокацији спремљеној Вучићу током Макронове посете

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА