Најновије

"Прича о Кини": Портрет једне цивилизације и њеног народа

Ново из Лагуне

Фото: Лагуна

Историја Кине обједињена у јединственој књизи „Прича о Кини“ енглеског историчара, професора  историје на Универзитету у Манчестеру, Мајкла Вуда, пружа увид у прошлост ове светске суперсиле и испитује њен данашњи значај.


Књига даје целокупну слику богате кинеске историје без идеолошких уплива и са објективном ауторском дистанцом. Читаоци на једном месту могу да добију све елементе слагалице која се зове Кина и а на основу тога сами формирају своје мишљење о прошлим и актуелним догађајима везаним за ову земљу.


Мајкл Вуд је пропутовао Кину, најдуготрајнију државу на свету, уздуж и попреко како би испричао узбудљиву приповест пуну обрта, невероватне креативности и дубоке људскости која се протеже хиљадама година у прошлост. Узимајући у обзир нова, узбудљива археолошка открића књига започиње од најранијих династија, зачетка кинеске државе и темеља кинеске културе из Конфучијевог времена. Вуд посебну пажњу поклања раздобљима и темама које историчари данас поново анализирају, као што су ренесанса за време династије Сунг и сјајна научна открића које је то доба изнедрило. Аутор истражује сусрет са Западом, Опијумске ратове, све оно што се догађало до средине двадесетог века да би пружио јасан и целовит приказ друштвених прилика у Кини након 1949. године. Уз разматрање кризе из 1989. засноване на недавно разоткривеним поверљивим документима Вуд приказује и друштвени поредак под управом председника Си Ђинпинга. Све те приповести испреплетане су са историјском позадином и пишчевим путописима. Прича о Кини је незаобилазно штиво о најинтригантнијој и најмоћнијој држави на данашњој светској позорници.


„Причу о Кини“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs  и на сајту laguna.rs.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА