Најновије

Афера са пртљагом Вјосе Османи се наставља: Приштина упутила протестну ноту Скопљу

Након што је припадник обезбеђења Војсе Османи извадио пиштољ на службенике аеродрома, Приштина поручила да је реч о "неодговарајућем и незаконитом опхођењем".

Министарство спољних послова са седиштем у Приштини упутило је протестну ноту Северној Македонији после инцидента на скопском аеродрому, у којем је учествовала председница тзв. Косова Вјоса Османи.

Она се нашла у транзиту, када је од ње затражено да отвору пртљаг, што је одбила, па је у помоћ позвала свог блиског сарадника и шефа обезбеђења председника Скупштине Северне Македоније, Африма Гашија, који је уперио пиштољ у чело полицијском службенику на аеродрому у Скопљу.

Македонски МСП изразио жаљење и отворио истрагу
"Република Северна Македонија и 'Република Косово' одржавају позитивне и конструктивне билатералне односе и сарадњу, без отворених питања и уз искрен и континуиран дијалог на свим нивоима и у свим областима. У овом контексту, изражавамо жаљење због неспоразума који су се десили током јучерашњег путовања председнице Вјосе Османи на међународном аеродрому у Скопљу", навео је македонски МСП, након што им је приштинско министарство спољних послова упутило протестну ноту.

МСП је навео да су затражене информације од свих надлежних институција у вези са немилим догађајем, те да ће након одговарајуће анализе бити предузете "све неопходне радње и мере, с циљем избегавања оваквих или сличних појава и ситуација у будућности."

Приштина читав догађај види као "неодговарајуће и незаконито опхођење" припадника обезбеђења аеродрома.

Наводе да је обезбеђење Вјоси Османи покушало да одузме мобилни телефон, као и да ју је одгурнуло.

Предузели су "хитне кораке" и затражили званичне информације од македонских власти преко амбасаде у Скопљу.

Министарка правосуђа Доника Гервала се тим поводом синоћ састала и са македонским амбасадором на тзв. Косову, затраживши појашњење.

Са хитним састанцима наставила је и данас, када се сусрела са замеником македонског премијера Арбеном Фетаијем у Приштини. Потом ју је позвао и министар спољних послова Северне Македоније, Тимче Мићунски.

Гервала је уручила и протестну ноту македонским властима, захтевајући "објашњење за овај инцидент".

"Истовремено, затражено је да македонске власти предузму хитне мере да истраже овај случај и осигурају да се такви догађаји не понове у будућности", саопштило је министарство.

Из канцеларије Вјосе Османи захтевају санкционисање починилаца.

Раније данас, тзв. косовско председништво изразило је "огорчење", не само синоћним догађајем, већ изјавама македонског МУП-а које је оправдало поступање аеродромског обезбеђења.

"Уместо извињења, Министарство унутрашњих послова Северне Македоније јуче и данас је у потпуности оправдало захтев аеродромског обезбеђења да узме и скенира лични телефон председнице Османи, који шеф државе користи за комуникације и службена питања националне безбедности. Председница је тако нешто с правом одбила", саопштено је из председништва.

Они су истакли да је "такво поступање потпуно у супротности са правилима поступања са шефовима држава према дипломатској пракси".

Огорчени су и због, како тврде, "пропаганде" која се у "појединим северномакедонским медијима развија против тзв. Косова".

Приштина: Чиста провокација

У дугачком саопштењу од 10 тачака изнели су своју верзију догађаја. Позвали су се на међународну праксу и Бечку конвенцију о дипломатским односима, спомињући да се то поштовало до сада свуда, чак и у оним земљама које нису признале тзв. Косово.

Тврде да нису тачни наводи да је Османи одбила да се њена торба скенира, јер није имала пртљаг, осим ташне коју је одмах поставила за пролазак кроз скенер.

"Једино што је председница одбила јесте да преда свој телефон", навели су у објашњењу.

"Скандалозним" су оценили написе да је Османи наводно имала "нешто сумњиво у торбици".

"Не само да је то велика лаж, већ је то истовремено и најтежа оптужба и најозбиљнија пропаганда коју су медији у Северној Македонији икада изнели према Косову. Још скандалознија је данашња изјава Министарства унутрашњих послова да је можда министар унутрашњих послова Северне Македоније имао неке информације, због чега је поднет захтев да се провери председничина лична торба и телефон. Ово је невиђена тенденција да се оцрни не само председница, већ и Косово".

Такође су оценили нетачном тврдњу да су приватна компанија или концесионари аеродрома изнад државе и изнад међународних конвенција којима се "дефинишу јасна правила поступања према шефу државе".

Као пример навели су да је приштински аеродром такође под концесијом и да њим такође управља приватна компанија, али да никада:

"Не дозвољавамо да се председник друге државе третира на тако недостојанствен и бахат начин и да се од њега захтева да да свој лични телефон за скенирање. Тако нешто је ван праксе и противречи безбедносним протоколима и међународној пракси, с обзиром на то да је јасно познато да се телефон шефа државе користи за службену комуникацију, укључујући и безбедносна питања. Провера њене ташне била је у супротности са овим стандардима, али упркос томе, она је одмах ставила торбу у скенер".

Наводе да су службеници на аеродрому покушали да физички опструишу Османи, иако је тзв. косовска полиција наводно унапред саопштила службеницима аеродрома у Скопљу правила која важе у оваквим ситуацијама.

Закључили су да се синоћна ситуација на скопском аеродрому не може другачије објаснити нити оценити, осим као "чиста провокација и склоност да се изазове инцидент".

Аеродром: Поштовали смо правила

Скопски аеродром саопштио је да Бечка конвенција о дипломатским односима од контроле изузима само званичне госте Владе Северне Македоније, што Вјоса Османи није била.

Они су додали да је нетачно да је њихов службеник покушао да узме телефон Османи и тврде да су поштовали правила.

"Министарство унутрашњих послова дало је инструкције да приштинска делегација мора да прође стандардну контролу на аеродрому, односно да се сви путници, кабински пртљаг и личне ствари оних који путују комерцијалним летом, као у случају пута Османи, подлежу контроли безбедности", наводи се.

ПОТПУНИ ШОК! УКРАЈИНА ДОБИЛА СТАРИЈЕ МОДЕЛЕ АВИОНА Ф-16: Неће ни смети да крену у лет против Руса, било би то лудило 

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА