Најновије

ПОТПУНИ ШОК! УКРАЈИНА ДОБИЛА СТАРИЈЕ МОДЕЛЕ АВИОНА Ф-16: Неће ни смети да крену у лет против Руса, било би то лудило 

Украјина је последњег дана јула добила прве ловце Ф-16 које је обећао Запад.

Иако није било званичне потврде информација из Кијева, САД или ЕУ, Блумберг је цитирао сопствене изворе да је реч о „малом броју” авиона. Тајмс је касније објавио да је Украјина добила шест Ф-16.

Са посебним опрезом, Украјина покушава да сачува своје прве ловце Ф-16 добијене са Запада јер Русија има драстичну предност у ваздуху.

После месеци стрпљења, Украјинци су пре неколико дана од својих западних партнера добили прве борбене авионе Ф-16. Међутим, с обзиром на сва питања око ових авиона, стручњаци се питају да ли ће ови апарати заиста помоћи Украјини на бојном пољу.

С обзиром на недавни долазак првих ловаца Ф-16 на украјинско тло, бројни стручњаци сматрају да украјински ловци западне производње неће значајно променити ратну равнотежу.

Кијев ће их примити у малом броју, док украјински пилоти нису прошли тако добру обуку да би стекли неопходно искуство у њиховом коришћењу слажу се стручњаци за војну авијацију.

Поред тога, наглашава се да ће украјински Ф-16 обављати само одбрамбене мисије изнад украјинске територије и да се не очекује да ће учествовати у ваздухопловним борбама са надмоћнијим руским ловцима.

Једина улога коју ће амерички ловци имати биће противваздушна одбрана, јер могу врло добро да пресрећу неке надолазеће ракете, дронове као и поједине ракете са руских копнених система.

Разлог зашто је мало вероватно да ће се украјински ловци упустити у ваздухопловне борбе са руским ловцима је супериорност ових других. Руси су у прошлости више пута доказали колико су њихови авиони смртоносни, а посебно МиГ-31 и остали наоружани ракетама ваздух-ваздух великог домета Р-37М. Чак неколико руских ловаца сматра се комплетним решењем за супротстављање украјинским Ф-16.

Занимљиве су и неке изјаве украјинских стручњака, попут Михаила Зирокова, који је такође изјавио да Кијев неће користити своје Ф-16 за борбу ваздух-ваздух јер су „старији модели“.

„Због својих инфериорних способности, наши ловци ће деловати као противваздушна одбрана за уништавање долазећих руских крстарећих ракета и беспилотних летелица“, рекао је Украјинац, додајући да се очекује и да украјински Ф-16 изврше неке ударе на руске копнене циљеве прецизним ракетама.

Наравно, треба нагласити да су скоро сви стручњаци једногласно истакли да ниједан украјински Ф-16 неће моћи да уђе у руски ваздушни простор, па ће, ако се користи за мисију бомбардовања, његов борбени радијус бити драстично ограничен.

Тек када Украјина буде имала више од 30 Ф-16, почиње изазов за Русе

Укупно, Украјини је потребно најмање 128 западних борбених авиона за модернизацију постојеће флоте совјетских авиона, рекао је у јулу председник Владимир Зеленски.

Разни извори наводе да ће Данска, Белгија, Холандија и Норвешка снабдети украјинско ратно ваздухопловство са максимално 60-80 ловаца Ф-16 у наредним месецима и годинама.

Бела кућа је саопштила да ће до краја лета Ф-16 бити спремни за лет за Украјину. Истовремено, извори Гласа Америке у украјинском ваздухопловству рекли су да се процес предаје Ф-16 Кијеву одвија „како је планирано“, али су одбили да дају даље коментаре из безбедносних разлога.

Управо због ратних безбедносних изазова, о теми присуства Ф-16 у Украјини треба разговарати „са опрезом“, рекао је Џефри Фишер, амерички пилот и пуковник у резерви ратног ваздухопловства САД.

У интервјуу за америчко државно гласило ВОА, Фишер је такође рекао да недостатак обучених украјинских пилота због недостатка визије савезничког плана представља препреку за брзу ваздушну супериорност Украјине, али да су сами пилоти украјинског ваздухопловства, по Фишеровом мишљењу, „показали изузетни у овом рату“.

Зашто није било званичне потврде америчких или украјинских власти да су Ф-16 стигли у Кијев?

Џефри Фишер, пуковник америчког ратног ваздухопловства у пензији, тврди да је „Бајденова администрација вероватно покушала да што је могуће више крије тренутак доласка Ф-16, куда иду, који очекују, што су имена обучених пилота. Ово је рат, зар не? Оперативна безбедност је веома важна ствар”.

„Што се тиче кашњења у испоруци. Мислим да је део тога био политички. Мислим да је Бајденова администрација мало оклевала око давања Ф-16 Украјини. Коначно су дошли до овога. Не бих рекао да смо им ми, Сједињене Државе, дале пун комплет Ф-16. Мислим да морамо бити веома пажљиви и опрезни“, рекао је Фишер.

Да ли ће доћи до тренутног удара на линију фронта пошто Ф-16 стигну у Украјину?

„У овом тренутку не знамо каква су правила употребе САД успоставила за Ф-16. Сигуран сам да постоје. Било би глупо мислити да нема правила. На крају крајева, Сједињене Државе су заправо наметнуле нека значајна ограничења на употребу АТАЦМС-а и других система наоружања. Тако да мислим да би било помало глупо мислити да не постоји неки ниво правила“, рекао је бивши амерички пилот.

,,Ф-16 са собом носи побољшане способности јер је вишенаменски ловац, и ваздух-ваздух и ваздух-земља. Украјински пилоти који су прошли или ће бити обучени обучавају се у америчком или западном стилу. Тако да ће бити обучени за све ово“, навео је он.

Како Русија доживљава присуство авиона Ф-16 у Украјини?

Џефри Фишер не мисли да ће Ф-16 сада „променити све“ на линији фронта. „Мислим да је командант УСАФЕ (УС Аир Форце Еуропе), генерал Џејмс Хекер, заправо најбоље описао ову ситуацију. Рекао је да Ф-16 неће променити игру, али ће бити надоградња (за украјинско ваздухопловство)“, тврди Фишер.

„Ако сада говоримо о само једном или два Ф-16, то вероватно неће бити претња, али када буде 12, 24, 36 авиона, онда ће то заиста постати изазов. Јер тада можете да остварите мисију коју мислим да Украјина жели да постигне, а то је надмоћ у ваздуху, да будете у стању да контролишете ваздух изнад сопствене територије, а затим да пројектујете ваздушну моћ над руским снагама, пружајући заштиту украјинским копненим снагама да би могле да послују, да обезбеде логистику и све што им је потребно без страха од руских ваздушних напада“ , рече бивши амерички пилот.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: П. П.
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА