Најновије

Вучић: Неће више бити трактора, браћи с КиМ поручујем да је мрак пред зору најгушћи

Вучић је починиоцима и присталицама "Олује" поручио да "није победа када идете на тенку, а на њему је и амерички амбасадор"

Председник Србије на свечаној академији поводом Дана сећања на страдале у "Олуји" у Лозници да је хрватска војно-полицијска акција била највеће етничко чишћење на тлу Европе од Другог светског рата до данас. 

"Десет година се окупљамо да бисмо обележили ту велику српску трагедију, нашу велику несрећу. Захвалан сам председнику Додику, Републици Српској и свима што никада нисмо имали важнију ствар од ове. Ово су дани наше туге, нашег сећања, наше муке", рекао је Вучић.

Он је истакао да су ово и дани поноса, јер они који нас нападају неће моћи да разумеју да "није победа када идете на тенку, а на њему је и амерички амбасадор Питер Галбрајт".

"И они када хоће да кажу да су јунаци, а да ми бежимо, кажу, 'Опет ћете на тракторе'. Они не разумеју да је трактор именица мученика, поштених људи који су били приморани своја огњишта да напусте. Нисте баш тако храбри, и нисте баш ни сами тај злочин спроводили, помагали су вам они велики и најмоћнији", поручио је Вучић.

Председник Србије је захвалио Крајишницима што су допринели изградњи модерног друштва и државе Србије, али и нагласио да нема разлике међу Србима. 

"Србин је исти, био он из Книна, Пирота, Приштине из Лознице. Никада нас нећете поделити нити уништити српски народ! А онима који се подсмевају тракторима, да поручим - Неће више бити ни погрома, ни прогона, ни трактора. Гарантујем вам као председник Србије. А нашој браћи на КиМ да поручим: 'Мрак је пред зору најгушћи'", поручио је председник Србије.

Он је истакао да се "ствари у свету мењају огромном брзином", и да ће Србија морати да прати те промене, и да води рачуна да сачува своју земљу, мир, своју децу, и да одбрани своју будућност.

"Мораћемо да сваког дана будемо економски јачи, пошто смо тада и војни снажнији. Одвратићемо свакога од покушаја агресије на нашу земљу и напада на наш народ", истакао је Вучић.

Он је навео да је Србија у последњих десет година постала "стварно независна земља", и "ничији ни патуљак ни патрљак". 

Вучић је истакао да Срби морају да се уједине, и да разумеју елементарне националне циљеве.

"Људи хоће да мењају свет, неће више да буду слуге"

Подсетивши на резолуцију о Сребреници коју су у Уједињеним нацијама предложили Немачка и Руанда, Вучић је рекао да је у питању био покушај да се Србија и Срби унизе и прогласе за геноцидан народ.

"А ми смо се у УН пред целим светом супротставили најмоћнијим силама света и рекли: Доста је било! Доста је било притисака на мали, слободарски народ! И показали смо како једна мала земља може да их победи", истакао је Вучић.

Он је истакао да 109 земаља није гласало "за комплетан западни свет, и Европу, и Америку". 

"Зато што људи хоће да мењају свет, неће више да буду слуге, а ми Срби никада никоме нисмо хтели да служимо", изјавио је Вучић.

О хрватским ХИМАРС-има

Вучић је рекао да морамо мењати себе, да више учимо и радимо, како бисмо наставили да побеђујемо.

"Као што је (председник Српске Милорад Додик) рекао, сваки пут када је Србија расла, они су нас све јаче нападали. Не морам ја да кажем, отворите њихове медије, све што они нападну, то је добро за Србију. Видели сте данас и јуче, набављају Хрвати од Американаца ХИМАРС-е. Замислите да смо ми нешто слично набавили. Рекли би да се Србија спрема за рат и сукобе. А ја да питам зашто су набавили ХИМАРС-е. Аустрија и Србија су две неутралне земље. Сигурно нису због Аустрије",  рекао је председник.

Истакао је да ће и Србија набавити нове системе наоружања, и још једном је запитао због кога су Хрвати набавили то оружје.

"Накарадне" вредности Запада

Председник Србије је рекао да се данас на Западу живе неке друге вредности, "искривљене, накарадне и наказне".

"Хоће да нас науче да је некакав воук покрет будућност. Да када буду трчали или возили бицикл на олимпијади, да ће они за које се они залажу имати право и да возе и мотор, па ће рећи да су у праву и да су победили. Да ће у боксу мушкарац моћи да туче жену. Све су то неке вредности. Ми нисмо за те вредности. Немојте да се љутите, много вас поштујемо, али ми смо за неке друге вредности. Хоћемо да имамо своју земљу и своје вредности, а ви терајте по свом", рекао је Вучић.

Највећи егзодус Срба после Другог светског рата

Србија и Република Српска заједно обележавају Дан сећања на страдале у "Олуји" од од 2015. године, а прошле године је обележен у Приједору.

Био је то највећи егзодус Срба у Европи после Другог светског рата. Војно полицијска акција "Олуја" почела је у зору 4. августа и трајала је до 7. августа 1995. године.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас" током ове злочиначке операције хрватских снага на РСК погинуло је скоро 2.000 људи или се сматра несталим, а протерано је више од 220.000 Срба са својих огњишта из тадашње Републике Српске Крајине.

Међу погинулима, односно убијенима, 65 процената су били цивили, међу којима је готово три четвртине било старије од 60 година. Готово трећина, 29 одсто убијених, биле су женске особе, већином старице.

НАЗАПАМЋЕНИ СКАНДАЛ У БРИТАНСКОМ МИНИСТАРСТВУ ОДБРАНЕ! Запослили Руса да им развија софтвер за подморнице, сад дрхте

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА