Најновије

Лајчак: Мере против Приштине је давно требало укинути, нема бољег споразума од Охридског

Одговарајући на оптужбе Приштине да их "неправедно третира", Лајчак рекао да лични напади нису део "европског пута", а тамошње власти је подсетио да морају да спроведу одредбе Бриселског споразума на које су се обавезали још 2013. године

Лајчак је у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) рекао да "није довољно тога урађено" на спровођењу Охридског споразума који је постигнут - али не и потписан - почетком прошле године, додајући да "бољи договор није могу постићи и да стране морају схватити да је напредак у дијалогу дубоко везан за њихов пут ка ЕУ".

"Ако мене питате, проблем је што два друштва (на КиМ и у Србији) нису спремна за нормализацију", нагласио је он.

Лајчак је рекао да је да "ништа не спречава (Београд и Приштину) да ураде свој део посла", али да верује је проблем што друштва у Србији и на КиМ "нису спремна за нормализацију".

"Зато морамо да радимо на промени начина размишљања. Људи треба да схвате да нормализација значи компромис и обострану корист. Нормализација значи да споразум може бити представљен јавности и парламентима, како на Косову, тако и у Србији", истакао је Лајчак.

На питање новинарке РСЕ како би дијалог требало да се оконча, и да ли би требало да укључује "међусобно признање", европски дипломата је рекао да је "на странама да се о том аспекту изјасне".

Као успехе у свом мандату, он је истакао међусобно признавање личних докумената, препознавање регистарских таблица и напредак по питању снабдевања електричном енергијом.

    Званичник ЕУ је рекао да српска заједница на КиМ мора да буде у стању да сачува свој идентитет, да се осећа безбедно и да има институционалне односе са Србијом "у складу са европским стандардима, у законским оквирима Косова".

Лајчак је истакао да не верује да је могуће постићи другачији и бољи споразум од оног из Охрида, додајући да иза њега стоје САД и свих 27 земаља чланица ЕУ, а посебно Немачка, Француска и Италија.

Одговарајући на оптужбе Приштине да их "неправедно третира", Лајчак рекао да лични напади нису део "европског пута", а тамошње власти је подсетио да морају да спроведу одредбе Бриселског споразума на које су се обавезали још 2013. године.

Лајчак је изразио разочарање што истрага о Бањској не напредује задовољавајућим темпом, додајући да "Милан Радоичић, који је прихватио одговорност, мора да одговара".

Коментаришући чињеницу да ЕУ још увек није укинула казнене мере против Приштине, Лајчак је рекао да то није његова надлежност, већ да је на земљама чланицама да то учине.

"Ја сам свој став изнео јавно. Одмах после Бањске упутио сам јавни позив за укидање мера против Косова, као гест подршке и солидарности у том тешком периоду. Мислим да смо пропустили добру прилику да их уклонимо, јер касније, као што видимо, све постаје компликованије и теже. Међутим, то је на дневном реду Савета и земље чланице настављају да о томе расправљају", указао је он.

ЕВРОПА ЦРТА МЕТУ САМА СЕБИ: Москва ће имати жестоку реакцију то је сигурно

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА