Најновије

ПРОПАО ДОГОВОР ЧЛАНИЦА ЕУ: Ни дозвола за напад на Русију, ни обука војника на територији Украјине

Жозеп Борељ је рекао да се ЕУ сложила да ће се обука украјинске војске одвијати што ближе Украјини, али не на њеној територији.

Министри одбране 27 земаља Европске уније нису се договорили о заједничком укидању ограничења на примену оружја које се испоручује Украјини за нападе на територију Русије, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на конференцији за новинаре о резултатима неформалног састанка министара одбране 27 земаља уније у Бриселу.

Он је изјавио да су министри одбране земаља Европске уније препустили чланицама ЕУ одлуку о ограничењима удара украјинских снага на територију Русије.

Борељ је рекао и да се ЕУ сложила да ће се обука украјинске војске одвијати што ближе Украјини, али не на њеној територији.

Он је истакао и да је његов став да је Украјини неопходно дати могућност да гађа оне локације одакле се изводе напади на њу са територије Русије.

"Неке земље ЕУ из неког разлога сматрају да би укидање забране означило наш рат са Москвом. Нисам сагласан са тим, то је само помоћ Украјини, али неке државе су таквог става, те заједничке европске одлуке неће бити", рекао је шеф европске дипломатије.

Он је навео да је висина војне помоћи коју су чланице ЕУ до сада послале Украјини достигла 43,5 милијарди евра. Борељ је још једном подсетио и да је Брисел већ почео да користи за финансирање војне помоћи Кијеву приходе од замрзнуте руске имовине и да је проследио 1,4 милијарде прихода од замрзнуте руске имовине.

Шеф европске дипломатије је казао да је одлучено да се број украјинских војника који се обучавају у оквиру мисије ЕУ повећа са 60.000 на 75.000.

Он је још најавио да ће Европска комисија, одмах након НАТО, отворити канцеларију за координацију војне помоћи Украјини у Кијеву.

Раније је Борељ позвао државе чланице да одобре Украјини овакве војне акције уз коментар да би Кијеву требало дозволити да "у пуној снази" користи добијено оружје.

С друге стране, шеф дипломатије Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је Будимпешта против одлуке да се Кијеву дозволи да без ограничења користи оружје добијено са Запада јер би то могло довести до озбиљне ескалације.

Такође, на неформалном састанку у Бриселу министри спољних послова држава чланица ЕУ нису се договорили о коришћењу шест милијарди евра из европског фонда за компензацију испорука оружја Украјини.

"Шест милијарди евра остаје блокирано од стране Мађарске, овај новац је намењен земљама ЕУ да надокнаде испоруку оружја Украјини. Сматрам да је овај вето неприхватљив", рекао је Борељ.

ШИПТАРСКА ПОЛИЦИЈА ПРАВИ ХАОС НА СЕВЕРУ: Упадају у болницу, ово не слути на добро

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА