Најновије

ЗВАНИЧАН ЗАХТЕВ БЕОГРАДА МЕЂУНАРОДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ: Хитно заштитите Србе од Куртијевог терора

Они који се налазе на Косову на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН одговарају за безбедност свих грађана, наводи се у реакцији Министарства спољних послова Србије.

Министарство спољних послова Србије затражило је да представници међународне заједнице, укључујући и оне на Косову, хитно заштите српски народ од терора приштинских власти предвођених Аљбином Куртијем.

"Упад до зуба наоружаних припадника Куртијеве специјалне полиције у институције од којих зависи физички опстанак Срба у четири општине на северу Косова врхунац је антисрпске, антицивилизацијске и антиевропске политике Приштине и представља опасан корак ка ескалацији најширих размера", истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.

Указује се да они који се налазе на Косову на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН одговарају за безбедност свих грађана због чега не смеју да буду неми посматрачи терора који Курти спроводи, рушећи шансе за компромисно и мирно решавање проблема у јужној српској покрајини.

"Београд доследно позива на мир и дијалог, а Приштина, будући да до сада није на адекватан начин санкционисана због перманентног рушења дијалога и насиља над српским народом, чини све да ситуација на терену буде у тој мери промењена да сваки дијалог постане излишан", истичу у Министарству.

У саопштењу се наводи да је последњи тренутак да Курти буде спречен у намерама да на западном Балкану распали нове сукобе и доврши план етничког чишћења који је, како се наводи, само у протеклих годину и по дана резултирао исељавањем 15 одсто Срба са Косова, што констатује и Међународна кризна група.

"Уместо Куртијевог насиља и самовоље хитно нам је потребна реафирмација и оживљавање дијалога, јер политика Приштине не доприноси миру и пред све одговорне чиниоце у међународној заједници ставља тешке и опасне изазове, јер је очигледна увертира у хуманитарну катастрофу и веома озбиљну дестабилизацију региона“, закључује се у саопштењу.

Српска листа упутила је вечерас и формално захтев за хитан састанак амбасадорима земаља Квинте и ЕУ, као и представницима Кфора на Косову и Метохији захтев, који би се одржао сутра поводом алармантне ситуације на северу Косова и Метохије изазваном противправним и насилним акцијама Аљбина Куртија чије су специјалне јединице упале у српске институције у све четири општине на северу, сазнаје Танјуг.

Они су захтев упутили након ванредне конференције за новинаре, на којој су поручили да је хитан састанак са међународним представницима неопходан и да ће захтевати одговоре на питање да ли премијер привремених приштинских институција Курти има њихову подршку у спровођењу ових једностраних акција.

ВУЧЕВИЋ: Курти иде на Србе дугим цевима, захтевам хитну реакцију међународне заједнице

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА