Најновије

АМЕРИ ИПАК ДИЖУ РУКЕ: Крај игри је све ближи...

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена одбацила је план Пентагона да пошаље америчке извођаче у Украјину да одржавају западну опрему, укључујући борбене авионе Ф-16, објавио је "Волстрит џорнал", позивајући се на званичнике у Вашингтону.

Дугогодишња дебата о распоређивању америчких цивила у Украјини за сервисирање хардвера који Кијеву испоручују његови инострани подржаваоци интензивирала се од испоруке прве серије од шест Ф-16 Украјини крајем јула, наводи се у чланку у петак.

Савет за националну безбедност Беле куће размотрио је предлог војске, али је оценио да је превише ризичан, за "Волстрит џорнал" рекли су званичници упознати са дискусијом.

"Обавештајна заједница је изразила забринутост због могућности да Русија циља америчке извођаче у Украјини", рекао је један од извора.

Бајденова администрација није потпуно искључила слање америчких извођача у Украјину, али се то неће догодити у скорије време, наводи се у извештају.

Вашингтон за сада очекује да његови савезници из НАТО-а у Европи преузму одговорност за сервисирање авиона које су дизајнирале САД, додаје се.

Холандија, која је заједно са Норвешком, Данском и Белгијом обећала да ће Кијеву испоручити више од 80 Ф-16, већ је најавила да ће финансирати приватни уговор између цивилне компаније за одржавање и украјинског ваздухопловства.

"Финансијски подржавамо украјинску владу да склопи те уговоре са приватним партнерима како бисмо видели да ли они могу да одрже летелицу у функцији у будућности", рекао је у среду генерал Оно Ајкелшајм, начелник одбране Холандије.

"Волстрит џорнал" је приметио да се Украјина раније борила да одржи друго оружје које је испоручило САД, као што је тенк "абрамс" М1, који је морао да буде испоручен ван земље ради поправке. Издање је истакло да Ф-16 захтева "сате службе за сваки сат лета", са десетинама особља за подршку које обично ради на сваком авиону.

Раније ове недеље, Кијев је потврдио губитак свог првог Ф-16, који се наводно срушио у понедељак и погинуо његов пилот. Украјински медији наводе да се као могући разлози за несрећуистражују технички проблеми и грешка пилота.

Међутим, посланица Маријана Безуглаја тврди да је авион оборен "пријатељском ватром" једног од украјинских система ПВО "патриот" који су донирале САД. У руским извештајима наводи се да је Ф-16 могао бити уништен на земљи ракетом "искандер" током удара на аеродром у западној Украјини.

У марту је руски председник Владимир Путин рекао да ће употреба Ф-16 у сукобу авионе учинити "легитимном метом" руских снага, упозоравајући да ће бити гађани чак и на аеродроме унутар земаља НАТО-а ако буду деловали одатле.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић рекао о борбама у Курској области

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА