Најновије

НАТО ОСУДИО ШИПТАРСКЕ АКЦИЈЕ: Да ли је реално да заиста "закрве"!?

Портпаролка НАТО-а Фарах Дахлалах написала је да су у Aлијанси веома разочарани јучерашњим акцијама на северу Косова које, и поред обећања приштинских власти, нису координисане са НАТО и Кфором.
НАТО

НАТО

"Кфор је у потпуности спреман да одржи свој мандат добијен Резолуцијом СБ УН 1244. Потребна је деескалација и пуно ангажовање у дијалогу са ЕУ", навела је портпаролка НАТО-а на мрежи X.

У српској јавности влада уверење да западне земље, односно, НАТО чланице, само декларативно осуђују акције и деловање Приштине у последњем, сада већ дужем периоду, а да их “иза леђа” и “прећутно” подржавају, те да Приштина у суштини ништа не ради сама и без координације са главним спонзорима “косовске независности”, а то су на првом месту САД, Велика Британија и Немачка.

Међутим, политичка ситуација у самој Приштини се мења и албанске опозиционе странке све отвореније излазе у јавност са озбиљном забринутошћу за будући став “западног колектива” наспрам Приштине, па и самог питања независности.

Посебно улогу наравно игра потенцијални долазак Доналда Трампа на власт који би потпуно променио климу у Европи која је већ поприлично утицајем украјинског сукоба неартикулисана. Мађарска, Словачка, те низ различитих политичких фракција чак и у земљама које важе за темељне земље НАТО алијансе све гласније су у тражењу промене политичког курса Европе, односно, Европске Уније.

Албански аналитичари су управо углавном имали исти закључак сад у последњим данима када је Емануел Макрон посетио Београд и сви су истицали да Француска, без обзира на факт да су признали независност, сасвим јасно све више стаје на страну Београда. Сама купо-продаја “Рафала” је за многе пролибералне струје, како на Косову и у Албанији, тако и широм Европе, била поприлично шокирајућа информација.

Колико год изгледало невероватно или тешко, са једне стране се може посматрати сасвим логичним потенцијални заокрет европских и западних земаља, односно, стварање озбиљне наклоности ка Београду. Једноставно, “невладина организација” коју предводи Курти у Приштини не може ништа озбиљно да понуди, а у политичко-правном смислу – бити на страни Приштине је тзв. “лузерска” позиција и сама по себи неодржива.

Шиптари би могли да добију “шта заслужују”, а то је једно опште политичко помрачење ума којим ће склизнути у конфронтацију са западним земљама, а затим сасвим могуће, у некој од својих будућих непромишљених једностраних акција, и конкретан окршај са снагама КФОР-а. Историја непогрешиво сведочи један стално-понављајући принцип у политици, а то је принцип “апсурда”. Имајући то у виду, Шиптарима се, на овај или онај начин, црно пише.

Погледајте ОВДЕ борбене акције руске авијације у Курској области

Извор: РТС / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА